Belangrijk – Oplossing voor zorgaanbieders met zowel CB- als NOW-regeling

Zorgaanbieders

Geplaatst op: 14 oktober 2021

Zorgaanbieders die tijdens de coronacrisis een voorlopige continuïteitsbijdrage (CB) van de zorgverzekeraars én een voorschot NOW voor de eerste periode (maart – mei 2020) bij het UWV hebben aangevraagd, moeten de definitieve berekening NOW hoe dan ook uiterlijk 31 oktober 2021 doorgeven bij het UWV. De continuïteitsbijdrage is onderdeel van de op te voeren omzet bij de definitieve berekening NOW. Veel zorgaanbieders hebben echter nog geen definitief vastgestelde continuïteitsbijdrage, doordat de uitvoering bij zorgverzekeraars vertraging heeft opgelopen. In overleg met ZN heeft UWV hier een werkwijze voor vastgesteld.

Om te voorkomen dat zorgaanbieders tijdens de coronacrisis in problemen zouden komen door wegvallende zorg, hebben overheid en zorgverzekeraars voor financiële vangnetregelingen gezorgd. Voor omzetderving voor verzekerde zorg konden deze zorgaanbieders een continuïteitsbijdrage aanvragen bij Zorgverzekeraars Nederland. Voor een tegemoetkoming voor de arbeidskosten konden ze bij UWV een NOW-regeling aanvragen.

Vertraging
Helaas heeft de definitieve vaststelling van de continuïteitsbijdrage bij zorgverzekeraars wat vertraging opgelopen, waardoor veel zorgaanbieders voor de NOW-deadline nog geen definitieve CB hebben.  Deze moeten de zorgaanbieders wel opvoeren als omzet om de NOW-subsidie definitief vast te laten stellen voor de deadline van 31 oktober. Gebeurt dat niet, dan lopen de aanbieders het risico dat ze de NOW terug moeten betalen.

Meer informatie bij UWV
In overleg met ZN heeft UWV naar een oplossing gezocht. De zorgaanbieders die een voorschot NOW voor de eerste periode (maart – mei 2020) hebben aangevraagd en nog geen definitieve CB-regeling hebben, kunnen de voorlopige CB opgeven als omzet bij het UWV. UWV zorgt ervoor dat de aanvraag niet eerder wordt verwerkt dan dat er een definitieve CB is vastgesteld. UWV verstuurt hierover uiterlijk 12 oktober een brief aan de betreffende zorgaanbieders. Wie op 12 oktober nog geen brief heeft ontvangen, maar wel in aanmerking komt voor deze oplossing, kan contact opnemen met de NOW-telefoon van UWV: 088 – 898 20 04.

Meer informatie

Bron: ZN

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.