Advies gezondheidsraad AstraZeneca en Janssen

Zorgmedewerkers

Geplaatst op: 10 juni 2021

De Gezondheidsraad adviseert om mRNA-vaccins (BioNTech/Pfizer en Moderna) in te zetten bij jongere groepen mensen voor de eerste COVID-19-vaccinatie. Dit omdat deze vaccins een hogere effectiviteit lijken te hebben dan de virusvectorvaccins (AstraZeneca en Janssen) en de zeer zeldzame bijwerking van trombose in combinatie met trombocytopenie na een eerste vaccinatie met een virusvectorvaccin juist bij jongeren wat vaker voorkomt.

De mRNA-vaccins zijn nu voldoende beschikbaar. Het risico op een ernstig beloop van COVID-19 bij deze jongere groepen is relatief klein en daardoor heeft vaccinatie met een mRNA-vaccin een betere nut-risico verhouding en dus de voorkeur. Groepen die via reguliere kanalen moeilijk te bereiken zijn voor een tweede vaccinatie kunnen juist wel meer gebaat zijn bij het Janssen-vaccin vanwege het één dosisschema.

Voor AstraZeneca blijft het advies om dit vaccin alleen in te zetten voor mensen boven de 60 jaar. Het vaccin kan wel worden ingezet voor de tweede vaccinatie bij mensen die al een eerste dosis van het vaccin hebben gekregen, ongeacht de leeftijd.

Bron: RIVM

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.