Aanleveren gegevens Wzd en Wvggz bij de inspectie

WvGGZ, Wzd

Geplaatst op: 21 december 2023

Aanleveren gegevens Wzd en Wvggz 

Verleent u als zorgaanbieder verplichte zorg (Wvggz) of onvrijwillige zorg (Wzd)? Dan levert u twee keer per jaar een digitaal overzicht van deze zorg aan bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). In het digitaal overzicht staat per locatie (vestiging) hoe vaak u welke vorm van gedwongen zorg verleende.

Instructies 

U levert ieder half jaar een digitaal overzicht van deze zorg aan bij de IGJ. Het overzicht van juli tot en met december 2023 levert u uiterlijk 12 februari 2024 aan. De xml-bestanden die de inspectie ontvangt, voldoen nog niet allemaal aan de eisen. Als een xml-bestand fouten bevat, kan de inspectie die helaas niet verwerken. Hieronder staan instructies om de meest voorkomende fouten in de xml-bestanden te vermijden.

  • Wijzig het xml-bestand niet, hierdoor bevat het vaak fouten. Wilt u iets wijzigen? Pas de gegevens dan aan in het EPD of ECD en maak vervolgens een nieuw xml-bestand.
  • Lever per wet een apart xml-bestand aan en doorloop het aanleverproces twee keer. U kunt in het formulier, in Mijn IGJ, de wet aanvinken waarover uw xml-bestand gaat.

Als het xml-bestand niet aan de (technische) eisen voldoet, hoort u dat vanaf 2024 van de inspectie. Soms kunt u de benodigde aanpassingen zelf doen. In andere gevallen moet uw softwareleverancier aanpassingen doen. Hiervoor neemt de inspectie contact op met de softwareleverancier.

Zolang de xml-bestanden fouten bevatten, kan de IGJ de binnenkomende data nog niet gestructureerd verwerken en analyseren. Dan kan de inspectie ook geen trends en rode draden halen uit de ontvangen xml-bestanden. Door te werken aan de registratie en de kwaliteit van de aanlevering, wil de inspectie komen tot betrouwbare en volledige informatie voor analyses en terugkoppelingen.

Meer informatie over het aanleveren 

Gewijzigde manier van aanleveren beslissing overplaatsing (Wvggz)

In augustus 2023 wijzigde de manier van aanleveren bij de inspectie van het afschrift beslissing overplaatsing (Wvggz, artikel 8:16, lid 4g). De afgelopen maanden leverde u als zorgaanbieder van verplichte zorg dit afschrift aan via een formulier in Mijn IGJ. De IGJ hoort echter dat deze manier van aanleveren te veel administratieve lasten oplevert. Daarom wijzigt de manier van aanleveren opnieuw: U kunt dit afschrift per direct weer e-mailen naar de inspectie.

Gebruik hiervoor het nieuwe e-mailadres dat speciaal hiervoor is bestemd: [email protected]. De IGJ verzoekt u om uw e-mail veilig te versturen, bijvoorbeeld via veilige mailoplossing zoals ZIVVER of ZorgMail.

Kleinschalige zorgaanbieder

Bent u een kleinschalige zorgaanbieder, met minder dan 25 cliënten of verleent u minder dan 10 keer per half jaar gedwongen zorg, die valt onder de Wvggz of Wzd? Dan hoeft u geen xml-bestand aan te leveren, maar registreert u deze zorg via een formulier. 

Bekijk hier het registratieformulier

 

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.