Aan het woord: Mark van Barschot, Directeur BVKZ “U draagt het lot van uw medemens in uw handen”

Geplaatst op: 23 maart 2020

Geschreven door Mark van Barschot, directeur BVKZ

Afgelopen weekend heb ik vol verbazing gekeken naar de beelden van grote groepen mensen die zich uitstekend vermaken op stranden, in parken of op de markt. Wat een schril contrast met de wereld van de zorg dezer dagen.

De afgelopen tijd zetten wij met ons team alles op alles om de leden van BVKZ zo goed mogelijk in stelling te brengen om een piek in de corona epidemie op te vangen. Voorlichting geven, instructies, plannen en protocollen paraat. We werken mee aan landelijke inventarisatie van voorraden en tekorten van persoonlijke beschermingsmiddelen:

  1. zodat deze worden ingezet op plekken waar de nood het hoogst is.
  2. zodat ook de noden van ouderen, chronisch zieken en gehandicapten in kleine woonvormen en in de thuissituatie worden meegewogen bij distributie van nieuwe leveranties.

Belangrijk, want zonder persoonlijke bescherming worden zorgverleners zelf massaal ziek en stort de hele zorgketen in.

Zo zijn er talloze issues te adresseren. Is het dan, namens alle kwetsbare mensen en zorgaanbieders, echt teveel gevraagd om ons een klein beetje tegemoet te komen door de simpele instructies op te volgen? Niet de deur uit als het niet hoeft, 1,5 meter afstand houden en geen grote groepen vormen? En nee, dat mag je dit keer niet “lekker ff zelf uitmaken ja”. Want dat kost mensenlevens, ok?

Wij in de zorg doen ons uiterste best om de piek van de epidemie zo goed als mogelijk op te kunnen vangen. Om klachten te behandelen, mensen te verzorgen en verplegen en om het lijden te verzachten van de stervenden.

Dat doen we zo goed als menselijkerwijs mogelijk is, en dan nog een beetje beter. Is dat voldoende? Het zal moeten blijken. Het hangt vooral af van hoe snel het aantal besmettingen toeneemt en hoe hoog de uiteindelijke piek van de epidemie zal zijn.

De mensen in de zorg hebben daar zelf geen invloed op, maar u wel! Uw gedrag is daarin bepalend. U draagt het lot van uw medemens in uw handen. Daar heeft u niet om gevraagd, maar dat veranderd niets aan het feit dat het wel zo is. Besef dat, en handel er naar!

Help de zorg. Blijf thuis als je niet weg hoeft, houd 1,5 meter afstand en vorm geen grote groepen. Dat redt mensenlevens…

 

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.