FAQs – BVKZ https://bvkz.nl Branchevereniging Kleinschalige Zorg Tue, 28 Feb 2023 13:03:28 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.1.6 https://bvkz.nl/wp-content/uploads/2018/01/cropped-favicon-1-e1528952409196-32x32.png FAQs – BVKZ https://bvkz.nl 32 32 Gratis e-learning coronavaccinatie https://bvkz.nl/nieuws/ufaqs/gratis-e-learning-coronavaccinatie/ Tue, 28 Feb 2023 13:03:28 +0000 https://bvkz.nl/?post_type=ufaq&p=24205 Lees verder...

]]>
De e-learning is een verdiepende scholing voor professionals die betrokken zijn bij de uitvoering van COVID-19-vaccinatie. De e-learning is gratis en ontworpen om deze professionals de (achtergrond)kennis te geven die ze nodig hebben om het programma te kunnen uitvoeren en hierover het gesprek te voeren. De e-learning bestaat uit een algemeen deel dat betrekking heeft op alle COVID-19-vaccins en een vaccin-specifiek deel. Dit laatste deel wordt continu aangevuld zodra er meer informatie beschikbaar is over de verschillende vaccins.

Klik hier voor meer informatie

]]>
Coronathermometer https://bvkz.nl/nieuws/ufaqs/coronathermometer/ Tue, 25 Oct 2022 12:19:33 +0000 https://bvkz.nl/?post_type=ufaq&p=21396 Lees verder...

]]>
laatste update: 25 oktober 2022

De thermometer geeft aan hoe het staat met de druk op samenleving en zorg door het coronavirus. De coronathermometer is gebaseerd op de epidemiologische situatie en de duiding hiervan door het RIVM. Voor de meest actuele stand van zaken kunt u terecht op de website Coronadashboard.

Bekijk het coronathermometer

Druk op samenleving en zorg

In een open samenleving, zonder ingrijpende coronamaatregelen, kan het coronavirus zich gemakkelijker verspreiden. Sommige mensen hebben meer kans om ernstig ziek te worden van het coronavirus en kunnen daardoor in het ziekenhuis opgenomen worden. 

Mensen van 70 jaar en ouderen lopen het grootste risico. Maar ook mensen met onderliggende aandoeningen hebben meer kans om ernstig ziek te worden. Voor deze mensen is het belangrijkste advies om de herhaalprik te halen om zich te beschermen. 

Bekijk hier de overige adviezen voor kwetsbare groepen

 

]]>
Vaccinatiecampagne najaar 2022 https://bvkz.nl/nieuws/ufaqs/vaccinatiecampagne-najaar-2022/ Fri, 05 Aug 2022 11:14:42 +0000 https://bvkz.nl/?post_type=ufaq&p=19004 Lees verder...

]]>
Laatste update: 22 september 2022

De minister van VWS heeft het advies van het OMT-V overgenomen m.b.t. de inzet van de vernieuwde vaccins. Deze vaccins zorgen voor een bredere bescherming tegen verschillende varianten. De vaccins mogen gebruikt worden voor iedereen van 12 jaar en ouder na de basisserie.

Alle informatie van de afgelopen periode hebben we voor u gebundeld op onze coronapagina.

Op deze pagina treft u informatie aan over:

  1. Uitnodigen zorgmedewerkers
  2. Vaccinatieroute pgb zorgverleners
  3. Vaccinatie van cliënten
  4. Vaccinatie twijfeltelefoon

Bekijk hier de coronapagina

]]>
Herhaalprik https://bvkz.nl/nieuws/ufaqs/herhaalprik/ Thu, 21 Apr 2022 12:59:36 +0000 https://bvkz.nl/?post_type=ufaq&p=16652 Lees verder...

]]>
Ook voor kwetsbaren tussen 18 en 59 jaar is het mogelijk om een herhaalprik te halen. Lees voor meer informatie ons nieuwsbericht van 16 juni 2022.

Nieuwsbericht 16 juni 2022

Na de eerste en tweede boostervaccinatie, ontvangen mensen met een (ernstige) afweerstoornis vanaf 19 april een uitnodiging voor een herhaalprik tegen corona. Het gaat om patiënten die onder behandeling zijn van een medisch specialist voor een specifieke aandoening of bepaalde medicijnen voorgeschreven krijgen. Deze mensen ontvangen de uitnodiging via het ziekenhuis waar zij in behandeling zijn.

Lees voor meer informatie ons nieuwsbericht van 21 april 2022.

Nieuwsbericht 21 april 2022

Voor zorgaanbieders met een medische dienst wijzigt de manier van coronavaccinaties bestellen. Lees voor meer informatie ons nieuwsbericht van 23 juni 2022.

Nieuwsbericht 23 juni 2022

]]>
Novavax https://bvkz.nl/nieuws/ufaqs/novavax/ Thu, 17 Mar 2022 13:37:19 +0000 https://bvkz.nl/?post_type=ufaq&p=15977 Lees verder...

]]>
laatste update: 25 oktober 2022

Herhaalprik

Novavax kan ingezet worden als herhaalprik voor mensen van 18 jaar en ouder. 

De voorkeur gaat uit naar mRNA-vaccins (Moderna en Pfizer), omdat nog niet bekend is hoe goed Novavax beschermt tegen de omikronvariant van het coronavirus. 

Basisserie

Het vaccin (van) Novavax is een eiwitvaccin wat een alternatief kan zijn voor mensen (vanaf 12 jaar) die aarzelen bij een inenting met een mRNA-vaccin of voor mensen met een contra-indicatie voor mRNA-vaccins. Van het Novavax-vaccin zijn 2 prikken nodig voor een goede bescherming. Er moet dan minimaal drie weken tijd zitten tussen de eerste en tweede prik.

Mensen die willen kiezen voor het Novavax-vaccin kunnen een afspraak maken bij de GGD via het speciale telefoonnummer 0800-0174.

]]>
Boostervaccinatie 2 https://bvkz.nl/nieuws/ufaqs/boostervaccinatie-2/ Tue, 22 Feb 2022 10:38:18 +0000 https://bvkz.nl/?post_type=ufaq&p=15531 Lees verder...

]]>
Laatste update: 31 maart 2022 (60 plussers)

Inmiddels zijn er nog een aantal groepen die in aanmerking komen voor deze herhaalvaccinatie, die 3 maanden na de (eerste) boostervaccinatie wordt gegeven:

  • Bewoners van verpleeghuizen (inclusief bewoners van woonvormen voor ouderen die een vergelijkbare kwetsbaarheid hebben als bewoners van verpleeghuizen)
  • Volwassenen met het syndroom van Down
  • Mensen met een ernstige afweerstoornis (immuungecompromitteerden)
  • Mensen van 60 tot 69 jaar

Bekijk hier het nieuwsbericht over herhaalprik 60 plussers

Werkwijze

De eerste uitnodigingen zijn vanaf 26 februari verstuurd naar zelfstandig wonende mensen van 70 jaar en ouder, voor wie de voorgaande boostervaccinatie meer dan drie maanden geleden is. De uitnodigingen zullen dit keer niet per leeftijdsgroep gaan, maar afgestemd op het moment dat de drie-maanden-termijn na de eerste boostervaccinatie wordt bereikt.

Uitvoering tweede boostervaccinatie

Zorgorganisaties met eigen medische dienst

Zorgorganisaties met een eigen medische dienst kunnen zelf de uitvoering van de herhaalprik voor de genoemde doelgroepen direct ter hand nemen. Vaccins kunnen zoals gebruikelijk via de site van het SNPG besteld worden, naar verwachting vanaf 28 februari.

Zorgorganisaties zonder eigen medische dienst

Bij instellingen zonder eigen medische dienst wordt de herhaalprik, voor bewoners die in aanmerking komen, door de mobiele vaccinatieteams van de GGD-regio gedaan. Voor deze instellingen is het ook mogelijk dat huisartsen de bewoners vaccineren. Dit gebeurt in gezamenlijk overleg tussen de huisarts, de instelling en de GGD onder regie van de GGD. Tenzij u opnieuw afspraken maakt met een organisatie die wel een behandeldienst heeft. De GGD neemt proactief contact op met instellingen die zich voor de eerste boostervaccinatie hebben aangemeld, en dus al bij de GGD bekend zijn. Als u zich daarvoor niet eerder had aangemeld dan kan dat alsnog via het online aanmeldformulier.

Aanmeldformulier

Mobiele thuiswonende mensen met het syndroom van Down en mobiele bewoners van instellingen van 70 jaar en ouder kunnen zich bij een GGD-vaccinatielocatie laten vaccineren. Met de huisartsen is de afspraak gemaakt dat zij hun eigen niet-mobiele thuiswonende patiënten van 70 jaar en ouder vaccineren, met mogelijke back-up van mobiele vaccinatieteams van de GGD’en.

De werkinstructies, uitnodigingsbrieven en andere relevante documenten voor deze herhaalprik zijn  beschikbaar op de website van het RIVM.

Website RIVM

Informatiekaart boosterprik

Inmiddels is er ook een informatiekaart voor zorginstellingen beschikbaar. De kaart geeft inzicht in wie gevaccineerd moet worden en hoe registratie van de herhaalprik tegen corona moet plaatsvinden in de IT-systemen. 

Bekijk hier de informatiekaart

BVKZ zit aan tafel bij het RIVM regieoverleg zorgmedewerkers met als doel de voorbereidingen te bespreken en de impact voor zorgaanbieders en zorgverleners te monitoren. Op dit moment is er nog geen informatie t.a.v. de vaccinaties voor zorgmedewerkers. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen via onze nieuwsbrief, via de website en indien nodig via een direct bericht.

Bekijk hier het volledige bericht van 3 maart

]]>
Geldigheid coronapas voor reizen binnen EU https://bvkz.nl/nieuws/ufaqs/geldigheid-coronapas-voor-reizen-binnen-eu/ Fri, 17 Dec 2021 13:12:52 +0000 https://bvkz.nl/?post_type=ufaq&p=14394 Lees verder...

]]>
In Europees verband is besloten om de coronapas vanaf 1 februari 2022 te laten verlopen, wanneer de eerste vaccinaties niet binnen negen maanden gevolgd zijn door een booster. Zorgmedewerkers en cliënten in de VVT moeten dan vóór 1 februari 2022 geboosterd zijn. Mocht dat niet het geval zijn, dan heeft de medewerker en/of de cliënt een negatieve testuitslag nodig om te reizen binnen de EU. Binnen Nederland blijft het vaccinatiebewijs wel geldig. Gezien de boosterplanning zou dit geen problemen moeten geven. Duidelijkheid over wat na deze booster gaat gelden -bijvoorbeeld voor de zomer 2022- volgt spoedig.

]]>
Quarantaine https://bvkz.nl/nieuws/ufaqs/quarantaine/ Thu, 03 Feb 2022 13:43:06 +0000 https://bvkz.nl/?post_type=ufaq&p=15223 Lees verder...

]]>
Heeft iemand in uw omgeving corona? U hoeft niet altijd in quarantaine. Bij klachten blijft u altijd thuis en doet u zo snel mogelijk een test.

Lees hier de normale quarantaine regels

Een werknemer die werkt in een essentieel bedrijfsproces mag toch naar zijn werk na nauw contact met iemand die besmet is met corona. Of als de werknemer een huisgenoot met corona heeft. De werknemer heeft geen coronaklachten. De werknemer en de werkgever moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. 

Lees hier het nieuwsbericht met de voorwaarden

]]>
Corona steunmaatregelen https://bvkz.nl/nieuws/ufaqs/corona-steunmaatregelen/ Thu, 09 Dec 2021 14:07:00 +0000 https://bvkz.nl/?post_type=ufaq&p=14162 Lees verder...

]]>
Laatste update: 21 november 2022 - subsidie coronabanen en coronasteun wijkverpleging

Corona steunmaatregelen 

Coronabanen in de zorg (COZO) 2022

Coronabanen in de zorg (COZO) zijn tijdelijke ondersteunende banen in de zorg. De coronabanen zijn bedoeld om zorgmedewerkers te ontlasten bij de buitengewoon hoge zorgvraag van corona. De subsidieregeling COZO financiert de loonkosten tot een maximum van 120% van het wettelijk minimumloon. Zorgorganisaties kunnen met de subsidieregeling voor 2022 aanspraak maken op subsidie voor coronabanen voor de periode van 1 januari 2022 tot en met 30 juni 2022. U kunt de ze subsidie aanvragen tot en met dinsdag 6 december om 17:00 uur.

Meer informatie over COZO

Bekijk hier de voorwaarden

Vraag hier de subsidie aan

Coronasteun wijkverpleging 2022

De wijkverpleging krijgt over de eerste vier maanden van 2022 toch ondersteuning in de coronakosten. Minister Helder en Kuiper schrijven dit in een brief aan de kamer. Ze willen de wijkverpleging compenseren voor deze periode omdat organisaties, door het hoge ziekteverzuim, duurdere externe krachten moesten inzetten. Deze kosten zijn hoger dan voorzien en ook hoger dan door middel van eerdere regelingen gecompenseerd kunnen worden. Dit betekent ook dat de continuïteit van zorg onder druk staat.

Subidie voor behoud zorgmedewerkers long-covid

Werkgevers kunnen vanaf 15 juni 2022 subsidie aanvragen, om zorgmedewerkers met post-covidklachten langer in dienst te houden. Met de subsidie worden werkgevers gestimuleerd, samen met de medewerker te blijven werken aan herstel en re-integratie. Het doel is om de zorgmedewerkers te behouden voor de zorg. U kunt subsidie aanvragen van 1 november 2022 tot en met 31 januari 2023. Dit is de derde en tevens laatste aanvraagronde.

Vraag hier de subsidie aan

Bekijk hier het aanvullend nieuwsbericht van 22 september 2022

Meerkosten sociaal domein

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft inmiddels de definitieve informatie gepubliceerd over de corona meerkostenregeling in 2022. 

Lees het nieuwsbericht over de meerkosten sociaal domein 2022

Meerkostenvergoeding Zvw en Wlz

Lees het nieuwsbericht over de meerkostenvergoeding Zvw en Wlz

Aanvulling vergoeding coronakosten zorgaanbieders Wlz

Coronaregeling 2021 voor wijkverpleging definitief vastgesteld

PCR-Test en extra kosten regeling Wlz 

Covid compensatieregeling Zvw 2021 

Aanpassing beleidsregel extra kosten Wlz 2022 

NOW 8

Werkgevers kunnen ook voor de maanden januari, februari en maart de NOW aanvragen zodat ze hun personeel kunnen doorbetalen.  De werkgever moet een minimaal 20% omzetverlies hebben en blijft het vergoedingspercentage 90%. Aanvragen kan tot en met 2 juni 2023.

Voorwaarden

NOW 8 aanvragen

Betalingsregeling voor schulden

Het kabinet ondersteunt ondernemers en werkende die getroffen zijn door de coronacrisis en schulden hebben opgebouwd. De opgebouwde betalingschuld kan in vijf jaar worden terugbetaald. Voor ondernemers met problematische schulden zijn er mogelijkheden om schuldhulpverlening te krijgen via de gemeente. Daarnaast neemt de Belastingdienst in de periode van 1 augustus tot 30 september 2022 genoegen met hetzelfde uitkeringspercentage als andere schuldeisers (in plaats van het dubbele percentage dat normaal wordt gehanteerd).

Overzicht algemene steun- en herstelpakket

 

]]>
Zijn er richtlijnen voor testen op het coronavirus? https://bvkz.nl/nieuws/ufaqs/zijn-er-richtlijnen-voor-testen-op-het-coronavirus/ Fri, 15 May 2020 14:59:53 +0000 https://bvkz.nl/?post_type=ufaq&p=5392 Lees verder...

]]>
laatste update: 25 oktober 2022

Iedereen in Nederland met één of meer symptomen passend bij COVID-19 moet thuisblijven en zich laten testen. Totdat de testuitslag bekend is, moet de persoon met klachten thuisblijven. 

Bekijk het actuele testbeleid

Zie ook de informatie testen zorgmedewerkers op corona .

 

]]>