Tijdelijke ondersteuning voor behoud zorgmedewerkers met long-covid

zorgwerkgevers, Zorgmedewerkers

Geplaatst op: 3 maart 2022

Ondersteuning behoud zorgmedewerkers long-covid

ondersteuning-behoud-zorgmedewerkers-long-covidHet kabinet komt met tijdelijke subsidieregeling voor zorgwerkgevers om medewerkers, die twee jaar na hun covid-besmetting nog steeds klachten hebben (long-covid), langer in dienst te houden. Werkgevers worden zo gestimuleerd om de re-integratie van hun medewerkers te continueren zodat de medewerker kan blijven werken aan herstel en re-integratie. 

Het kabinet wil zorgmedewerkers, die in de beginfase van de pandemie door COVID langdurig ziek zijn geworden, voor de zorg behouden. In de zorg zijn immers de grootste risico’s gelopen in direct contact met besmette mensen. In de beginfase van de pandemie was er nog weinig kennis over het coronavirus en de verspreiding ervan, en hoe zorgmedewerkers goed te beschermen. Toch is er een beroep gedaan op zorgmedewerkers om door te blijven werken, terwijl er met covid-patiënten werd gewerkt, waarbij vaak geen anderhalve meter afstand kon worden gehouden.

Daarnaast is, door de algehele druk op de zorg, en vanwege de algemene coronamaatregelen, aannemelijk dat werkgevers en werknemers in de zorg minder werk hebben kunnen maken van re-integratie. Daarom biedt het kabinet nu een tijdelijke ondersteuning aan zorgwerkgevers waarmee zij hun langdurig zieke zorgmedewerkers nog minimaal zes maanden langer in dienst houden, zodat de medewerker kan werken aan herstel en re-integratie.

Werking van de tijdelijke ondersteuning

Werkgever en werknemer doen een aanvraag bij het UWV voor een verlenging van de loondoorbetalingsperiode om zo de werknemer ook na het tweede ziektejaar in dienst te houden van de werkgever. Het ministerie biedt een gedeeltelijke dekking van de kosten die gemoeid zijn met herstel en de re-integratie voor werknemers die in het begin van de pandemie (maart 2020 – december 2020) langdurig ziek zijn geworden.

De precieze voorwaarden van de subsidieregeling worden nog uitgewerkt. Zodra deze bekend zijn houden we u op de hoogte door middel van de nieuwsbrief.

 

Bron: Rijksoverheid

 

 

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.