Herhaalprik kwetsbaren 18-59 jaar

| Wlz

Geplaatst op: 16 juni 2022

Herhaalprik kwetsbaren 18-59 jaar

Op 24 mei is in de Tweede Kamer een motie ingediend met het verzoek aan de minister van VWS om kwetsbaren, jonger dan 60 jaar, in aanmerking te laten komen voor een herhaalprik wanneer hun medisch specialist dit adviseert. En om hierover duidelijker te communiceren, met zowel de doelgroep als de GGD-en, omdat er onduidelijkheid is over de herhaalprik voor deze groep. In deze verzamelbrief over COVID-19 is meer informatie te lezen.

Geen beleidswijzigingen

Voor alle duidelijkheid: de mogelijkheid om een herhaalprik te krijgen, na doorverwijzing van een medisch specialist, bestaat al. Deze motie brengt dus geen beleidswijziging teweeg. In deze nieuwsbrief zetten we alles nogmaals op een rijtje: wie komt er wel voor in aanmerking, wie niet en waarom. 

Info RIVM: Vaccinatie bij afweerstoornis

Alles op een rijtje

Herhaalprik

De Gezondheidsraad heeft de herhaalprik geadviseerd voor mensen van 60 jaar en ouder, bewoners van verpleeghuizen, volwassenen met het syndroom van Down en mensen met een ernstige afweerstoornis. De reden hiervoor is dat de effectiviteit van de booster met de tijd afneemt. Bij deze groepen neemt bovendien de bescherming sneller af. Mede daardoor is de kans op ziekenhuisopnames bij hen hoger dan bij anderen.

Volgens de Gezondheidsraad zijn er geen medisch-wetenschappelijke redenen om mensen die niet tot deze specifieke groepen behoren, op dit moment, een herhaalprik aan te bieden. De raad meent dat een herhaalprik voor hen een zeer beperkt effect heeft. Zij zijn voorlopig nog goed beschermd tegen ernstige ziekte.

Uitnodigingsbrief

De medisch specialisten hebben hun patiënten met een ernstige afweerstoornis (Imuungecompromitteerden) begin april een uitnodigingsbrief gestuurd. Met deze brief kunnen patiënten een herhaalprik bij de GGD krijgen. Mensen die tot deze doelgroep behoren, maar nog geen brief ontvingen van hun medisch specialist, kunnen met hun specialist overleggen.

Patiënten moeten de uitnodigingsbrief van hun medisch specialist meenemen naar de priklocatie (dat staat ook in de brief). De GGD heeft de brief nodig om een herhaalprik te mogen toedienen.

Bron: RIVM

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.