Financiële regeling long covid

Zorgmedewerkers, Zorgaanbieders

Geplaatst op: 22 september 2022

Medewerkers met long covid die in verpleeg- en verzorgingshuizen en in de thuiszorg werken, kunnen een aanvullende arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgen. Dat hebben vakbonden en werkgevers afgesproken met zorgverzekeraar Loyalis. Het is de eerste financiële regeling voor een groep zorgmedewerkers die langdurige klachten heeft overgehouden aan een coronabesmetting op het werk.

Eén van de afspraken betreft een aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering die met terugwerkende kracht ingaat per maart 2020. Dat betekent ook dat alle VVT-medewerkers met long covid vanaf het derde ziektejaar een aanvulling tot minimaal 70% van hun laatstverdiende loon zullen ontvangen tot aan hun AOW-leeftijd. Het is hiermee de eerste collectieve financiële regeling voor long covidslachtoffers in de zorg.

Kort geding procedure

De regeling geldt niet voor andere sectoren in de zorg. Afgelopen vrijdag liet minister Helder via een Kamerbrief weten dat er op korte termijn geen regeling komt. FNV bereidt nu samen met vakbond CNV een kort geding procedure voor om alsnog een snelle tegemoetkomingsregeling voor alle zorgmedewerkers met long covid af te dwingen.

De FNV benadrukt dat de afspraak die nu met de zorgverzekeraar is gemaakt, losstaat van de juridische procedure.

Bron: NOS / FNV

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.