Richtlijnen tijdens corona – BVKZ https://bvkz.nl Branchevereniging Kleinschalige Zorg Tue, 28 Feb 2023 13:03:28 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.1.6 https://bvkz.nl/wp-content/uploads/2018/01/cropped-favicon-1-e1528952409196-32x32.png Richtlijnen tijdens corona – BVKZ https://bvkz.nl 32 32 Gratis e-learning coronavaccinatie https://bvkz.nl/nieuws/ufaqs/gratis-e-learning-coronavaccinatie/ Tue, 28 Feb 2023 13:03:28 +0000 https://bvkz.nl/?post_type=ufaq&p=24205 Lees verder...

]]>
De e-learning is een verdiepende scholing voor professionals die betrokken zijn bij de uitvoering van COVID-19-vaccinatie. De e-learning is gratis en ontworpen om deze professionals de (achtergrond)kennis te geven die ze nodig hebben om het programma te kunnen uitvoeren en hierover het gesprek te voeren. De e-learning bestaat uit een algemeen deel dat betrekking heeft op alle COVID-19-vaccins en een vaccin-specifiek deel. Dit laatste deel wordt continu aangevuld zodra er meer informatie beschikbaar is over de verschillende vaccins.

Klik hier voor meer informatie

]]>
Coronathermometer https://bvkz.nl/nieuws/ufaqs/coronathermometer/ Tue, 25 Oct 2022 12:19:33 +0000 https://bvkz.nl/?post_type=ufaq&p=21396 Lees verder...

]]>
laatste update: 25 oktober 2022

De thermometer geeft aan hoe het staat met de druk op samenleving en zorg door het coronavirus. De coronathermometer is gebaseerd op de epidemiologische situatie en de duiding hiervan door het RIVM. Voor de meest actuele stand van zaken kunt u terecht op de website Coronadashboard.

Bekijk het coronathermometer

Druk op samenleving en zorg

In een open samenleving, zonder ingrijpende coronamaatregelen, kan het coronavirus zich gemakkelijker verspreiden. Sommige mensen hebben meer kans om ernstig ziek te worden van het coronavirus en kunnen daardoor in het ziekenhuis opgenomen worden. 

Mensen van 70 jaar en ouderen lopen het grootste risico. Maar ook mensen met onderliggende aandoeningen hebben meer kans om ernstig ziek te worden. Voor deze mensen is het belangrijkste advies om de herhaalprik te halen om zich te beschermen. 

Bekijk hier de overige adviezen voor kwetsbare groepen

 

]]>
Vaccinatiecampagne najaar 2022 https://bvkz.nl/nieuws/ufaqs/vaccinatiecampagne-najaar-2022/ Fri, 05 Aug 2022 11:14:42 +0000 https://bvkz.nl/?post_type=ufaq&p=19004 Lees verder...

]]>
Laatste update: 22 september 2022

De minister van VWS heeft het advies van het OMT-V overgenomen m.b.t. de inzet van de vernieuwde vaccins. Deze vaccins zorgen voor een bredere bescherming tegen verschillende varianten. De vaccins mogen gebruikt worden voor iedereen van 12 jaar en ouder na de basisserie.

Alle informatie van de afgelopen periode hebben we voor u gebundeld op onze coronapagina.

Op deze pagina treft u informatie aan over:

  1. Uitnodigen zorgmedewerkers
  2. Vaccinatieroute pgb zorgverleners
  3. Vaccinatie van cliënten
  4. Vaccinatie twijfeltelefoon

Bekijk hier de coronapagina

]]>
Novavax https://bvkz.nl/nieuws/ufaqs/novavax/ Thu, 17 Mar 2022 13:37:19 +0000 https://bvkz.nl/?post_type=ufaq&p=15977 Lees verder...

]]>
laatste update: 25 oktober 2022

Herhaalprik

Novavax kan ingezet worden als herhaalprik voor mensen van 18 jaar en ouder. 

De voorkeur gaat uit naar mRNA-vaccins (Moderna en Pfizer), omdat nog niet bekend is hoe goed Novavax beschermt tegen de omikronvariant van het coronavirus. 

Basisserie

Het vaccin (van) Novavax is een eiwitvaccin wat een alternatief kan zijn voor mensen (vanaf 12 jaar) die aarzelen bij een inenting met een mRNA-vaccin of voor mensen met een contra-indicatie voor mRNA-vaccins. Van het Novavax-vaccin zijn 2 prikken nodig voor een goede bescherming. Er moet dan minimaal drie weken tijd zitten tussen de eerste en tweede prik.

Mensen die willen kiezen voor het Novavax-vaccin kunnen een afspraak maken bij de GGD via het speciale telefoonnummer 0800-0174.

]]>
Corona steunmaatregelen https://bvkz.nl/nieuws/ufaqs/corona-steunmaatregelen/ Thu, 09 Dec 2021 14:07:00 +0000 https://bvkz.nl/?post_type=ufaq&p=14162 Lees verder...

]]>
Laatste update: 21 november 2022 - subsidie coronabanen en coronasteun wijkverpleging

Corona steunmaatregelen 

Coronabanen in de zorg (COZO) 2022

Coronabanen in de zorg (COZO) zijn tijdelijke ondersteunende banen in de zorg. De coronabanen zijn bedoeld om zorgmedewerkers te ontlasten bij de buitengewoon hoge zorgvraag van corona. De subsidieregeling COZO financiert de loonkosten tot een maximum van 120% van het wettelijk minimumloon. Zorgorganisaties kunnen met de subsidieregeling voor 2022 aanspraak maken op subsidie voor coronabanen voor de periode van 1 januari 2022 tot en met 30 juni 2022. U kunt de ze subsidie aanvragen tot en met dinsdag 6 december om 17:00 uur.

Meer informatie over COZO

Bekijk hier de voorwaarden

Vraag hier de subsidie aan

Coronasteun wijkverpleging 2022

De wijkverpleging krijgt over de eerste vier maanden van 2022 toch ondersteuning in de coronakosten. Minister Helder en Kuiper schrijven dit in een brief aan de kamer. Ze willen de wijkverpleging compenseren voor deze periode omdat organisaties, door het hoge ziekteverzuim, duurdere externe krachten moesten inzetten. Deze kosten zijn hoger dan voorzien en ook hoger dan door middel van eerdere regelingen gecompenseerd kunnen worden. Dit betekent ook dat de continuïteit van zorg onder druk staat.

Subidie voor behoud zorgmedewerkers long-covid

Werkgevers kunnen vanaf 15 juni 2022 subsidie aanvragen, om zorgmedewerkers met post-covidklachten langer in dienst te houden. Met de subsidie worden werkgevers gestimuleerd, samen met de medewerker te blijven werken aan herstel en re-integratie. Het doel is om de zorgmedewerkers te behouden voor de zorg. U kunt subsidie aanvragen van 1 november 2022 tot en met 31 januari 2023. Dit is de derde en tevens laatste aanvraagronde.

Vraag hier de subsidie aan

Bekijk hier het aanvullend nieuwsbericht van 22 september 2022

Meerkosten sociaal domein

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft inmiddels de definitieve informatie gepubliceerd over de corona meerkostenregeling in 2022. 

Lees het nieuwsbericht over de meerkosten sociaal domein 2022

Meerkostenvergoeding Zvw en Wlz

Lees het nieuwsbericht over de meerkostenvergoeding Zvw en Wlz

Aanvulling vergoeding coronakosten zorgaanbieders Wlz

Coronaregeling 2021 voor wijkverpleging definitief vastgesteld

PCR-Test en extra kosten regeling Wlz 

Covid compensatieregeling Zvw 2021 

Aanpassing beleidsregel extra kosten Wlz 2022 

NOW 8

Werkgevers kunnen ook voor de maanden januari, februari en maart de NOW aanvragen zodat ze hun personeel kunnen doorbetalen.  De werkgever moet een minimaal 20% omzetverlies hebben en blijft het vergoedingspercentage 90%. Aanvragen kan tot en met 2 juni 2023.

Voorwaarden

NOW 8 aanvragen

Betalingsregeling voor schulden

Het kabinet ondersteunt ondernemers en werkende die getroffen zijn door de coronacrisis en schulden hebben opgebouwd. De opgebouwde betalingschuld kan in vijf jaar worden terugbetaald. Voor ondernemers met problematische schulden zijn er mogelijkheden om schuldhulpverlening te krijgen via de gemeente. Daarnaast neemt de Belastingdienst in de periode van 1 augustus tot 30 september 2022 genoegen met hetzelfde uitkeringspercentage als andere schuldeisers (in plaats van het dubbele percentage dat normaal wordt gehanteerd).

Overzicht algemene steun- en herstelpakket

 

]]>
Zijn er richtlijnen voor testen op het coronavirus? https://bvkz.nl/nieuws/ufaqs/zijn-er-richtlijnen-voor-testen-op-het-coronavirus/ Fri, 15 May 2020 14:59:53 +0000 https://bvkz.nl/?post_type=ufaq&p=5392 Lees verder...

]]>
laatste update: 25 oktober 2022

Iedereen in Nederland met één of meer symptomen passend bij COVID-19 moet thuisblijven en zich laten testen. Totdat de testuitslag bekend is, moet de persoon met klachten thuisblijven. 

Bekijk het actuele testbeleid

Zie ook de informatie testen zorgmedewerkers op corona .

 

]]>
Zijn er specifieke richtlijnen voor het gebruik van beschermingsmiddelen? https://bvkz.nl/nieuws/ufaqs/zijn-er-specifieke-richtlijnen-voor-het-gebruik-van-beschermingsmiddelen/ Fri, 15 May 2020 14:51:42 +0000 https://bvkz.nl/?post_type=ufaq&p=5390 Lees verder...

]]>
Laatste update: 25 oktober 2022

Er zijn richtlijnen ontwikkeld voor het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen door zorgverleners buiten het ziekenhuis. Deze richtlijnen zijn geformuleerd op basis van veiligheid voor medewerkers (besmettingsrisico’s) ingeval van (verdenking op) Covid-19.

De uitgangspunten vragen om een nadere invulling per sector, rekening houdend met context en doelgroep. Als de specifieke situatie daarom vraagt, kunnen zorgmedewerkers op basis van hun professionele inzichten en ervaring beredeneerd afwijken van deze uitgangspunten. Zo is recentelijk besloten dat als de situatie daar om vraagt zorgmedewerkers er voor kunnen kiezen om preventief beschermingsmiddelen te gebruiken. Uiteraard geldt hierbij terughoudendheid gegeven het feit dat er schaarste blijft aan beschermingsmiddelen.

Handreikingen

Overzicht richtlijnen testen en PBM voor medewerkers in de gehandicaptenzorg

Beschermingsmiddelen-mondkapje

Het RIVM geeft u informatie:

Uitgangspunten PBM bij verzorging, verpleging of medische behandelingen buiten het ziekenhuis
Uitgangspunten PBM bij Wmo-ondersteuning
Het gebruik van beschermingsmiddelen door zorgverleners
Veelgestelde vragen en antwoorden voor zorgverleners
Inzet van kwetsbare zorgverleners

Instructie uitgifte zelftesten en PBM Pakketten mantelzorgers en PGB-zorgverleners 

Rijksoverheid – PBM voor mantelzorgers, pgb-gefinancierde zorgverleners en cliënten

 

]]>
Zijn er specifieke richtlijnen voor kwetsbare groepen? https://bvkz.nl/nieuws/ufaqs/zijn-er-specifieke-richtlijnen-voor-kwetsbare-groepen/ Fri, 15 May 2020 14:54:28 +0000 https://bvkz.nl/?post_type=ufaq&p=5391 Lees verder...

]]>
Laatste update: 25 oktober 2022

 

]]>
Wat kan ik doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen? https://bvkz.nl/nieuws/ufaqs/wat-kan-ik-doen-om-verspreiding-van-het-nieuwe-coronavirus-te-voorkomen-2/ Fri, 15 May 2020 14:45:34 +0000 https://bvkz.nl/?post_type=ufaq&p=5388 Lees verder...

]]>
Laatste update: 11 oktober 2022

Het aantal besmetting in verpleeghuizen en onder thuiswonende zeventigplussers schiet omhoog. Verpleeghuizen treffen al wél extra maatregelen. Zo keert het mondkapje op steeds meer plekken terug.

De belangrijkste maatregelen die u kunt nemen:

  • Was vaak uw handen
  • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten en gooi deze daarna weg
  • Schud geen handen
  • 1,5 meter blijft een veilige afstand
  • Zorg voor voldoende frisse lucht
  • Blijf thuis als u klachten heeft en laat u testen

Het RIVM  geeft advies wat te doen als zorgverlener als u klachten heeft. De site wordt regelmatig bijgewerkt op basis van nieuwe ontwikkelingen en inzichten.

Verdere informatie en veelgestelde vragen over corona en gezondheid vindt u op de website van Rijksoverheid. 

]]>
Hoe informeer ik laag geletterden en anderstaligen? https://bvkz.nl/nieuws/ufaqs/hoe-informeer-ik-laag-geletterden-en-anders-taligen/ Fri, 03 Apr 2020 08:37:30 +0000 https://bvkz.nl/?post_type=ufaq&p=4977 Lees verder...

]]>
Het RIVM heeft specifieke informatie- en communicatie materialen ontwikkeld voor anderstaligen

Ook is er divers materiaal ontwikkeld en geschreven in een eenvoudige taal:

Tevens zijn er pictogrammen beschikbaar voor het eenvoudig communiceren over het coronavirus.

Download pictogrammen

]]>