Monitor bezoekregeling december 2021: Verpleeghuizen in control

Verpleeghuizen | Wlz

Geplaatst op: 13 januari 2022

Bezoekregeling verpleeghuizen corona

bezoekregeling-verpleeghuizen-coronaDeze week verscheen het rapport over de 5e meting van de COVID-19 monitor in verpleeghuizen, uitgevoerd van 3 tot 17 december 2021. Dat is dus vlak voor de persconferentie van 18 december waarin de maatregelen zijn aangescherpt.

Belangrijkste conclusies

  • De druk door COVID-19 in de verpleeghuizen is hoog. Dat komt vooral door ziekteverzuim en ervaren werkdruk. Tegelijkertijd zeggen bijna alle verpleeghuislocaties ‘in control’ te zijn.
  • Ondanks het hoge aantal besmettingen zijn de meeste verpleeghuizen (9 op de 10) erin geslaagd om een bezoekverbod voor de hele locatie te voorkomen. Verpleeghuizen proberen zoveel mogelijk maatwerk te leveren en dat is afhankelijk van de context. Ook zegt een aantal verpleeghuizen inmiddels veel routine opgebouwd te hebben in het voorkomen en omgaan met COVID-19 besmettingen.
  • Toch werkt een flinke groep verpleeghuizen nog steeds met een bezoekverbod en beperkingen; 1 op de 10 verpleeghuizen sluit de volledige locatie bij een besmetting, bijna 2 op de 5 sluiten een unit binnen een locatie.
  • Ook als er geen besmettingen zijn, hanteert toch 1 op de 4 verpleeghuizen strengere bezoekregels voor het verpleeghuis dan de regels die op dat moment gelden voor burgers thuis. Verder zijn er verpleeghuizen die bezoektijden hanteren (bijna 1 op de 5), huizen die (tijdelijk) geen kinderen toelaten (1 op de 10) en huizen die niet toestaan dat bewoners zonder besmetting het verpleeghuis verlaten voor familiebezoek (1 op de 10).
  • De boostercampagne is in de meeste verpleeghuizen vol op stoom; naar schatting hebben 3 van de 4 bewoners een booster ontvangen.
  • Verpleeghuizen zeggen nog maar weinig steun te ervaren vanuit overheid en samenleving. Daarbij lijkt het vooral te gaan om aandacht en waardering. Alle aandacht is gericht op het ziekenhuis, terwijl het dagelijks leven in het verpleeghuis nog steeds onder grote druk staat.

Rapport monitor verpleeghuizen covid-19

Bron: Waardigheid en Trots

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.