Richtlijn onvrijwillige zorg
De Vereniging voor Verpleegkundigen en Verzorgenden (V&VN) heeft de richtlijn onvrijwillige zorg ontwikkeld. Deze richtlijn geeft veel praktische handvatten met aanbevelingen over hoe om te gaan met onvrijwillige zorg in de ouderen- en gehandicaptenzorg.
Open deuren: De Bonte Hoeve
Met de campagne ‘Een deur kan op veel manieren open’ willen we laten zien hoe zorgorganisaties aan de slag gaan met het openen van de deuren. Nu is er ook een tweede filmpje te zien, dat gemaakt is bij één van onze BVKZ-leden: De Bonte Hoeve.
Het is een kleinschalige dagbesteding met veel ruimte en aandacht voor mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Zij werken buiten met bloemen, planten en dieren. Bij mindere weersomstandigheden hebben ze binnen verschillende activiteiten te bieden.
Registraties over gedwongen zorg nemen toe
Het aantal registraties door zorgaanbieders over gedwongen of onvrijwillige zorg nam de afgelopen jaren toe. Het gaat daarbij bijvoorbeeld over gedwongen opnames, vrijheidsbeperkingen, insluiten en vasthouden, het onder dwang geven van medicijnen of iemand verzorgen of wassen die dat niet wil.
Dat blijkt uit de registraties over de afgelopen drie jaar die zorgaanbieders naar de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) stuurden.
Voor de stijging van de cijfers zijn er een paar mogelijke verklaringen, blijkt uit gesprekken met zorgaanbieders:
- Betere registraties. Dus zonder dat er echt meer dwang is toegepast dan eerder. Al verschilt de manier van registreren per zorgaanbieder nog steeds, zodat de cijfers onderling lastig te vergelijken zijn.
- Er zijn steeds meer patiënten en cliënten met complexe problemen.
- Door personeelstekorten in de zorg zijn er steeds meer wisselende medewerkers die hun cliënten minder goed kennen. Dat kan leiden tot het sneller inzetten van gedwongen zorg.
Bron: IGJ