De VNG publiceert ieder jaar een bericht met daarin informatie over de reële tarieven voor Wmo– en jeugdwet en de jaarlijkse indexatie daarvan door middel van het OVA-percentage. Ook bestaat er sinds een aantal jaren een rekentool voor de berekening van tarieven voor Wmo huishoudelijke hulp en -begeleiding.
Heldere uitleg van het proces rond reële tarieven voor zorg en ondersteuning
Gemeenten moeten zorgvuldig bekijken welke kosten zij meenemen om een eerlijk tarief voor Wmo ondersteuning en jeugdhulp te bepalen. Dit is verplicht volgens de regels (AMvB’s Reële tarieven) van de Wmo en Jeugdwet. Een belangrijke kostenpost die hierbij wordt meegenomen, zijn de meest recente afspraken over loonstijgingen uit de CAO’s.
Aankoop van zorg binnen het beschikbare budget
Als er niet genoeg geld is, moeten gemeenten ervoor zorgen dat de zorg en ondersteuning die ze inkopen, binnen hun budget past. Dit moet echter gebeuren tegen eerlijke tarieven, waarbij rekening wordt gehouden met de prijsstijgingen. Als gemeenten dit niet doen, krijgen zorgaanbieders de financiële lasten, wat hen in problemen kan brengen. Eerlijke tarieven zijn ook belangrijk om zorgpersoneel een passend salaris te geven, vooral omdat er al een tekort is aan medewerkers in de zorg.
Bron: VNG