Ontwikkelingen schijnzelfstandigheid ZZP’ers

Ontwikkelingen schijnzelfstandigheid ZZP’ers

Of een werkende zich gedraagt als ondernemer is van belang bij de vraag of er sprake is van schijnzelfstandigheid

Uitspraak Hoge Raad ondernemerschap ZZP’er

Of een werkende zich gedraagt als ondernemer is van belang bij de vraag of er sprake is van schijnzelfstandigheid. Dat blijkt uit de beantwoording van de voorafgaande vragen door de Hoge Raad over Uber taxivervoer. ZZP-clubs zijn weer optimistisch geworden over de toekomst van ZZP’n in de zorg.

Schijnzelfstandigheid in de zorg

Bij de vraag of iemand schijnzelfstandig is, wordt gekeken of een overeenkomst wel of geen arbeidsovereenkomst is. Juist in de zorg is dit een belangrijke vraag omdat door integratie in de organisatie het eigenlijk zo goed als onmogelijk is om als ZZP’er te werken in de zorg.

Nu zegt de Hoge Raad: ‘Hetzelfde werk, verricht voor dezelfde opdrachtgever kan voor een werkende met ‘ondernemerschap’ geen arbeidsovereenkomst zijn en voor een werkende zonder ‘ondernemerschap’ wel.’

Nieuwe ZZP-wet

De antwoorden van de Hoge Raad zijn ook van invloed op het wetsvoorstel voor de nieuwe ZZP-wet, de wet VBAR. Deze wet is bedoeld om meer duidelijkheid te verschaffen over wanneer iemand als werknemer of als zelfstandige wordt beschouwd.

Infographics

De rijksoverheid heeft nieuwe infographics beschikbaar gesteld over het inhuren van ZZP’ers en over het werken als ZZP’er binnen de zorg en welzijn.

Alleen leden
Wilt u dit artikel graag lezen?

Alleen BVKZ leden hebben toegang tot onze kennisdocumentatie, e-learnings en digitale kennisbijeenkomsten. Wilt u ook toegang? Word dan lid van BVKZ.

Waarom lid worden? Bekijk de voordelen

Wil je reageren op dit artikel?
Laat dan hieronder een reactie achter

Inloggen op Mijn BVKZ en Kennisplein

Om toegang te verkrijgen tot Mijn BVKZ en het volledige Kennisplein dient u lid te zijn van onze branchevereniging. Bent u geen lid? Klik dan op de gele knop ‘Lid worden’. 

Inloggen