Zorgprestatiemodel GGZ 2022 beschikbaar

forensische zorg, GGZ

Geplaatst op: 15 april 2021

De nieuwe bekostiging voor de ggz en de forensische zorg is klaar voor gebruik. De NZa heeft regelgeving en prestaties vastgesteld en de concepttarieven voor 2022 gepubliceerd. Er zijn bovendien verschillende factsheets en spelregels opgesteld. Ook de benodigde tabellen voor de bekostiging en voor zorgvraagtypering zijn beschikbaar. Met deze nieuwe informatie kunnen zorgaanbieders en zorgverzekeraars zich verder voorbereiden op de invoering van het zorgprestatiemodel in 2022.

De vaststelling komt relatief vroeg, maar niet zonder reden. De resterende negen maanden van 2021 zijn voor iedereen hard nodig in aanloop naar de invoering. De EPD’s moeten worden aangepast, de organisatie moet worden voorbereid en medewerkers moeten worden opgeleid.

Bekostiging

De bekostiging van een ggz-behandeling wordt vanaf 2022 bijna geheel afhankelijk van vier factoren:

    • de mate van expertise van de behandelaar,
    • type zorg,
    • duur van de behandeling
    • en of het een diagnose of behandeling betreft.

Basisschema nieuwe bekostiging

Wat volgt er nog?

De partijen van het zorgprestatiemodel gaan nu verder met het opstellen van ‘veldafspraken’ over het zorgprestatiemodel. Die gaan onder meer over beroepen in ggz en fz, verwijsregels, zorgvraagtypering, verantwoording & controle en gepast gebruik. De veldafspraken moeten in juli 2021 klaar zijn.

Als onderdeel van het zorgprestatiemodel gaan regiebehandelaren straks voor elke patiënt het zorgvraagtype bepalen. De technische informatie over de zorgvraagtypering is beschikbaar. Het programma werkt nu aan een praktijkhandleiding.

In april en mei organiseert het Programma een reeks webinars. Kijk op de site van de Nza voor meer informatie.

Lees meer:

Zorgprestatie model GGZ & FZ

Bron: NZa

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.