Wetenschappelijk onderzoek kleinschalige zorg

Geplaatst op: 22 juli 2021

Kleinschalige zorg wordt door cliënten, naasten en zorgverleners hooggewaardeerd. Dit blijkt uit alle gesprekken die we met iedereen hebben. Maar wat maakt kleinschalige zorg dan zo bijzonder en gewaardeerd? Hoe kunnen we dat meetbaar maken en laten zien? Om objectief aan te tonen wat de specifieke kenmerken en karakteristieken van kleinschalige zorg zijn, laten BVKZ en Coöperatie Hesterhuizen een kwalitatief en een kwantitatief wetenschappelijk onderzoek uitvoeren, dat gedurende een periode van 3 jaar zal lopen.

Het onderzoek staat onder coördinatie van dr. J. Beernink in samenwerking met Prof. dr. G. Westerhof verbonden aan de Universiteit Twente. Daarnaast wordt samengewerkt met Stichting Beroepseer en de branchevereniging VvAA. Begin deze maand heeft de medisch-ethische commissie van Universiteit Twente haar goedkeuring gegeven aan het onderzoek. Inmiddels heeft ook een aantal leden haar medewerking toegezegd en zijn door de onderzoeker de eerste kennismakingsgesprekken gevoerd. 

Resultaten van het onderzoek?

De resultaten van het onderzoek worden uitgewerkt in een eindrapport. Het eindrapport zal de volgende onderdelen bevatten:

  • Een beschrijving van de kracht en waarde van kleinschalige zorg en kleinschalig wonen in relatie tot kwaliteit van leven                                                                                       
  • Bevindingen vanuit de interviews, Goed Werk Plaatsen (focusgroepen), casestudie, enquête en literatuuronderzoek
  • Conclusie en advies voortkomend uit de bevindingen
  • Presentatie van de bevindingen
  • Publicaties

Tussendoor zullen we u op de hoogte houden van het proces van het onderzoek en waar nodig zullen we dit ook in- en extern communiceren.      

Heeft u door het lezen van dit artikel interesse in ons als branchevereniging, bekijk dan voor meer informatie onze website of neem contact met ons op via [email protected] of 0162-696060.

Ik wil lid worden

Door: Tosca Hoogveld – Senior beleidsmedewerker BVKZ

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.