Voortgang wetenschappelijk onderzoek kleinschalige zorg

Geplaatst op: 24 maart 2022

Wetenschappelijk onderzoek kleinschalige zorg

wetenschappelijk-onderzoek-kleinschalige-zorgBVKZ zit aan tafel bij politici en beleidsmakers om de belangen van haar leden en de kleinschalige zorg te behartigen. We krijgen telkens weer de vraag wat nu de meerwaarde is van kleinschalige zorg. Juist nu de tendens is naar het contracteren van grotere organisaties en clustering van kleine organisaties is het van belang we deze vraag goed kunnen beantwoorden.

Daarom is BVKZ vorig jaar samen met Coöperatie Hesterhuizen van start gegaan met een uitgebreid, drie jaar durend, wetenschappelijk onderzoek. In dit onderzoek maken we met kwalitatieve en kwantitatieve methodes de waarde van kleinschalige zorg meetbaar en zichtbaar.

Het onderzoek staat onder coördinatie van dr. J. Beernink in samenwerking met Prof. dr. G. Westerhof verbonden aan de Universiteit Twente. Daarnaast wordt samengewerkt met Stichting Beroepseer en de branchevereniging VvAA.

Waar staan we nu?

Twintig leden van BVKZ hebben zich aangemeld om mee te doen aan het onderzoek. Zij hebben inmiddels de eerste vragenlijsten ontvangen die zij zullen uitzetten onder hun medewerkers. Binnenkort worden ook de vragenlijsten voor hun cliënten en familie verstuurd .

Daarna volgen er diepte-interviews met cliënten, verwanten en professionals. Maar het onderzoeksteam gaat ook specifieke casus onderzoeken van cliënte, die zijn vastgelopen bij grootschalige organisaties en daarna overgestapt zijn naar een kleinschalige zorgvorm. Zij worden langere tijd gevolgd met vragen als: waarom is het niet goed gegaan en waarom lukt het nu wel?

Resultaten van het onderzoek

  • Een beschrijving van de kracht en waarde van kleinschalige zorg en kleinschalig wonen in relatie tot kwaliteit van leven                                                                                        
  • Bevindingen vanuit de interviews, Goed Werk Plaatsen (focusgroepen), casestudie, enquête en literatuuronderzoek 
  • Conclusie en advies voortkomend uit de bevindingen  
  • Presentatie van de bevindingen
  • Publicaties

Tussendoor houden we u op de hoogte van de voortgang van het onderzoek. Heeft u nog vragen? U kunt deze stellen deze via info@bvkz.nl                  

bvkz

Heeft u door het lezen van dit artikel interesse in onze branchevereniging? Bekijk dan voor meer informatie onze website of neem contact met ons op via info@bvkz.nl of 0162 69 60 60. We staan u graag persoonlijk te woord.

Ik wil lid worden

Door: Tosca Hoogveld – Senior beleidsmedewerker BVKZ

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.