Voordelen van KIK-V: Re-use, reduce, recycle

Verpleeghuiszorg

Geplaatst op: 9 september 2021

Wat is KIK-V en wat kan je ermee? Op woensdag 25 augustus jl. meldden zich een kleine 50 zorgorganisaties bij een online informatiebijeenkomst.

KIK-V staat voor Keteninformatie Kwaliteit Verpleeghuiszorg, maar wat is de achtergrond van het programma, wat behelst het, wie zijn erbij betrokken? En last but not least: waarom zou een zorgaanbieder zich erbij willen aansluiten? Kwaliteitsadviseurs, beleidsmedewerkers en andere geïnteresseerden uit de verpleeghuissector lieten zich bijpraten door medewerkers van het KIK-V-programma. Angeline Ackermans, senior beleidsadviseur van de BVKZ, was één van de gastspreker tijdens deze bijeenkomt.

Slimmer gebruikmaken van wat er al is

“Reduce, re-use, recycle”, antwoordt Angeline Ackermans als haar wordt gevraagd wat zij voor zorgaanbieders de meerwaarde van het programma vindt. Want, legt ze uit: slimmer (her)gebruik van gegevens die een zorgorganisatie al vastlegt, verbeterd datamanagement en gevorderde techniek bij het ontsluiten van die data leveren tijdwinst op, én een betere kwaliteit.

“Het is absoluut een goed streven om informatie-uitwisseling efficiënter en effectiever te maken. Dat geldt voor alle partijen. Niemand zit te wachten op extra administratieve lasten, gegevens dubbel aanleveren of onbetrouwbare, niet-actuele informatie. Dus: reduce. Waar we uiteindelijk heen willen is een eenmalige aanlevering van kwaliteitsinformatie waar iedereen mee uit de voeten kan, meervoudig gebruik van gegevens: re-use. Onze hoop is dat het programma katalyserend gaat werken zodat het ook toepasbaar wordt voor andere sectoren: recycle.”

Iedereen kan aanhaken

De methodiek van KIK-V is voor alle verpleeghuiszorgorganisaties relevant. Dat is niet omdat per vandaag alles zo drastisch verandert dat zij zonder KIK-V geen data meer kunnen aanleveren. KIK-V is relevant omdat organisaties, ter voorbereiding op een nieuwe werkwijze, hun gegevens al beter kunnen gaan vastleggen en organiseren. Dat is nuttig en nodig voor intern overzicht en sturing op kwaliteit. Met behulp van de zelfscan van KIK-V kunnen organisaties hun ontwikkeling op gebied van data- en informatiemanagement in kaart brengen. Adviseurs van KIK-V bieden hulp op maat bij de implementatie.

Webinar

Op donderdag 14 oktober vindt de webinar ‘Slim (her)gebruiken van kwaliteitsgegevens‘ plaats. Tijdens dit webinar wordt u op de hoogte gebracht van wat KIK-V voor uw organisatie betekent, wat u mag verwachten van het programma KIK-V bij de implementatie ervan en worden de laatste ontwikkelingen rond de afsprakenset KIK-V besproken. Nu de Afsprakenset KIK-V is vastgesteld, kunnen alle zorgaanbieders aan de slag met de implementatie. Veel zorgaanbieders zien het implementeren van KIK-V als een logisch onderdeel van hun digitale transformatie. 

Bron: KIK-V

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.