Vaccinatie vermindert de overdracht van Covid-19

Zorgmedewerkers

Geplaatst op: 12 augustus 2021

Vaccinatie tegen Covid-19 vermindert de overdracht van het virus naar anderen. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.

Vaccinatie beschermt tegen ziek worden door het coronavirus, maar sommige mensen raken ondanks vaccinatie nog steeds besmet met het coronavirus. Tot nu toe was niet duidelijk in welke mate gevaccineerden het virus nog kunnen overdragen. Eerdere onderzoeken toonden dit verband veelal indirect aan. Uit het RIVM onderzoek blijkt nu dat ook de overdracht van het virus na vaccinatie een stuk lager ligt.

Minder overdracht virus na volledige en gedeeltelijke vaccinatie

In het onderzoek werden de huisgenoten van mensen die volledig gevaccineerd zijn 71% minder vaak besmet dan huisgenoten van ongevaccineerde personen. Bij personen die na gedeeltelijke vaccinatie (minstens 2 weken na de eerste prik van Pfizer, AstraZeneca of Moderna) besmet waren, raakte 21% minder huisgenoten besmet dan bij ongevaccineerde personen.

Maatregelen bij infectie blijven belangrijk

Dit onderzoek toont aan dat het vaccineren niet alleen uzelf beschermt, maar ook anderen om u heen. Hierbij is het wel belangrijk het vaccinatieschema af te maken. Mocht u toch besmet raken na volledige vaccinatie, dan is het daarom nog steeds van belang in isolatie te gaan om de mensen om u heen te beschermen.

Nader onderzoek naar Deltavariant

Het onderzoek is uitgevoerd met gegevens tussen februari en eind mei 2021, toen vooral de alfavariant van het coronavirus rondging in Nederland. Het RIVM zal de komende maanden bijhouden of de vaccins ook bescherming bieden tegen transmissie van de deltavariant.

Het volledige artikel staat op de website van Eurosurveillance, het Europese wetenschappelijk tijdschrift over epidemiologie, surveillance, preventie en bestrijding van infectieziekten. 

Bron: RIVM

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.