Vaccinatie bewoners verpleeghuiszorg en kleinschalige woonvormen – update

kleinschalige woonvormen, Verpleeghuiszorg, Gehandicaptenzorg

Geplaatst op: 18 februari 2021

Partijen spannen zich maximaal in om bewoners in verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen te vaccineren. Gegeven de epidemiologische situatie, de ontwikkeling van nieuwe virusvarianten en de beschikbaarheid van vaccins is gekozen voor een versnelde aanpak.

Vaccinatie bewoners onder verantwoordelijkheid van de specialist ouderengeneeskunde
Het spillageprotocol voor de tweede vaccinatieronde (van 22 februari tot 7 maart) is door het RIVM aangepast. Alle cliënten (en medewerkers) die in de eerste vaccinatieronde zijn gevaccineerd, komen ook in de 2e ronde als eerste aan de beurt. Als er dan nog vaccin over is, mag deze gebruikt worden voor de vaccinatie van medewerkers die nog geen eerste vaccinatie hebben gehad. Deze medewerkers kunnen na vier weken naar de GGD voor een tweede vaccinatie. Later volgt een nieuwsbericht met een uitleg over hoe de medewerker zo’n 2e afspraak kan maken. Als er volledige dichte flacons overblijven, dan is dat geen spillage maar kan dat direct worden gemeld bij covid19vaccinatiebewoners@rivm.nl.

Vaccinatie bewoners onder verantwoordelijkheid van de huisarts
Afgelopen vrijdag is de vervolgaanpak voor deze groep bewoners gedeeld in onze nieuwsflits (voor leden). De planning van de HAP’s per week per regio is uitgewerkt en er wordt bekend gemaakt welk vaccin waar wordt toegediend. Deze informatie is relevant voor het regelen van de toestemmingsverklaring. Huisartsen en HAP’s in alle regio’s spannen zich intussen maximaal in om tot goede afstemming met elkaar en met u te komen.

Bijwerkingen Covid-19-vaccinatie
Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot op heden 15 meldingen ontvangen van overlijden van kwetsbare ouderen één tot negen dagen na een Covid-19-vaccinatie. Zij hadden allen meerdere en/of ernstige gezondheidsproblemen. Lareb laat in een nieuwsbericht weten dat er geen reden is om aan te nemen dat het vaccineren heeft geleid tot overlijden.

Bron: RIVM

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.