Uitstel ZZP-wet, bezuinigingen ouderenzorg en cliëntprofielen

Geplaatst op: 6 juni 2024

Onderwerpen uitgesteld

In de afgelopen twee weken hebben ministeries op een drietal onderwerpen uitstel gegeven.

ZZP-wet (wet VBAR) en fiscaal kader ZZP zorg uitgesteld

kwaliteitskompas

De Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden heeft als doel om schijnzelfstandigheid van ZZP’ers te voorkomen. Als iemand ‘werkinhoudelijk’ wordt aangestuurd door een leidinggevende van een organisatie of werk doet dat ‘ingebed’ is binnen de organisatie, dan zou er geen sprake meer zijn van ZZP-schap. Omdat er extreem veel opmerkingen zijn binnengekomen bij de internetconsultatie is de invoering van de wet uitgesteld. Deze gaat niet in per 1 januari 2025 maar een jaar later. Ook komt er een overgangsperiode. Onduidelijk is nog hoe lang deze termijn gaat zijn en of er tijdens deze periode gehandhaafd gaat worden door de Belastingdienst.

Meer informatie

Fiscaal kader ZZP zorg opgeschort

Verschillende brancheorganisaties in de zorg hebben vorig jaar het initiatief genomen om een fiscaal kader ZZP zorg te ontwikkelen. Dit om duidelijkheid te scheppen voor werkgevers en ZZP’ers in de zorg. Maar de gesprekken hierover zijn gestopt, omdat bleek dat de Belastingdienst en ministerie van Financiën de richtlijn onuitvoerbaar vinden. Dit zou niet passen binnen de huidige wet- en regelgeving.

Meer informatie

Bezuinigingen ouderenzorg uitgesteld

Conny Helder, demissionair minister VWS, stelt de bezuinigingen in de ouderenzorg toch uit. Eind april gaf ze nog aan wel door te willen gaan met de bezuinigingen per 2025. De Tweede Kamer heeft toen besloten de brief op de lijst van controversiële onderwerpen te plaatsen en het kabinet verzocht om geen onomkeerbare stappen te zetten op dit onderwerp.

Meer informatie

Invoering cliëntprofielen wijkverpleging uitgesteld

Ook de verplichte registratie van cliëntprofielen in de wijkverpleging gaat voorlopig in de ijskast. In de afgelopen maanden kwam er steeds meer verzet tegen deze verplichte invoering. Veel zorgaanbieders zijn niet positief over deze cliëntprofielen, bovendien ontbreekt het bewijs of de invoering wel helpt bij het verminderen van de registratielast, het realiseren van passende zorg en er zijn twijfels of het uiteindelijk wel goedkoper is. Demissionair minister Helder laat het experiment wel doorlopen om zo hierover meer gegevens te verzamelen.

Meer informatie

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.