500 miljoen euro per jaar voor Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg (TAZ)

Zorgmedewerkers, Zorgaanbieders

Geplaatst op: 6 oktober 2022

Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg

toekomstbestendige-arbeidsmarkt-zorgHet ministerie van VWS heeft vorige week het programma Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg en welzijn (TAZ) gepubliceerd. Met het programma wil minister Helder het werkplezier van zorgmedewerkers vergroten en de toegankelijkheid van de zorg in de toekomst garanderen.

Zeggenschap en werkplezier

Het uitgangspunt van het programma is om de verhouding van 1 op de 6 werkenden in de zorg te handhaven. De economie en de beroepsbevolking kunnen de snel stijgende vraag naar zorg namelijk niet volgen. Hiervoor zet het ministerie van VWS in op:

  • meer ruimte voor innovatieve werkvormen;
  • meer ruimte voor goed werkgeverschap;
  • en voor scholing en ontwikkeling.

Door meer zeggenschap te stimuleren, en daardoor het werkplezier te vergroten, moeten zorgmedewerkers behouden blijven voor de zorg. Daarvoor is goed werkgeverschap cruciaal.

Het ministerie wil dit bereiken door onder andere flexibelere werktijden en afwisselende werkzaamheden. Zo kunnen werk en privé beter gecombineerd worden en wordt de werkdruk lager. Ook moeten er voldoende en stage- en opleidingsmogelijkheden zijn, passend bij de veranderende zorgvraag in de samenleving. Studenten en starters worden daarbij goed begeleid in een veilig en inspirerend werkklimaat.

500 miljoen

Voor de brancheoverstijgende samenwerking, die nodig is om de arbeidsmarkt in zorg en welzijn toekomstbestendig te maken, is vanaf 2023 in totaal 500 miljoen euro per jaar beschikbaar. Uit het programma volgen concrete afspraken met werkgevers, werknemers, beroeps- en brancheverenigingen, onderwijs, zorginkopers en toezichthouders. Alle partijen dragen op die manier bij aan de gezamenlijke arbeidsmarktopgave in de zorg. Met een klankbordgroep hebben zorgmedewerkers binnen dit programma zeggenschap over de manier waarop goede ideeën in de praktijk kunnen worden gebracht.

Bekijk hier het programma TAZ

Bron: Rijksvoerheid

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.