Tips voor troost en rouwverwerking in het verpleeghuis

Verpleeghuiszorg

Geplaatst op: 26 augustus 2021

In het verpleeghuis krijgt u vaak te maken met het verlies van bewoners, zeker ook door corona. Dit overzicht van praktische hulpmiddelen en praktijkvoorbeelden kunt u als zorgmedewerker gebruiken ter ondersteuning van uw eigen rouwproces en/of dat van uw collega’s.

Hulpmiddelen en tools:

  • Ga naar ikmisje.eo.nl
    Op deze website vind je artikelen, liederen, gedichten en documentaires over rouw en troost. Kijk bijvoorbeeld een aflevering van ‘Ik mis je’ met collega’s en bespreek achteraf wat troost kan bieden.

  • Doe de Free Learning
    Rouw is een grote opgave, die moeilijker wordt als de omstandigheden tegen zitten. Dat kan leiden tot gevoelens van machteloosheid en tekortschieten, en kan ervoor zorgen dat u niet goed kunt rouwen. Hoe herkent u dat bij uzelf, bij collega’s en nabestaanden? Wat kunt u doen? In deze Free Learning-module wordt u door deze materie heen geholpen aan de hand van 19 vragen, films en feedback.

  • Download de toolbox afscheid en herdenken
    Deze toolbox geeft inspiratie en concrete handreikingen om herdenken en verlies in uw organisatie vorm te geven . 24 ideeën zijn uitgewerkt zoals: wat doet u met de kamer na het overlijden? Hoe organiseert u een afscheidsbijeenkomst? En hoe richt u een herinneringskastje in?

  • Ga naar rouw.arq.org
    Het ARQ Kenniscentrum Traumatische Rouw (AKTR) is een kennis- en informatiecentrum gericht op het verbeteren van kwaliteit, wetenschappelijke onderbouwing en verspreiding van psychosociale hulp na verlies. U kunt hier ook terecht voor vragen over hulp bij Rouw of de blogs lezen van Geert Smid (bijzonder hoogleraar ‘Psychotrauma, verlies en rouw na rampen en geweld’).

  • Luister de podcast over troost
    In deze aflevering van De Podcast Psycholoog spreekt Marissa van der Sluis met Riekje Boswijk-Hummel, auteur van het boek “Troost”. Samen gaan ze op zoek naar het antwoord op de vraag: hoe troost u nu eigenlijk? Erg handig om uw collega’s een hart onder de riem te steken.

  • Download de teamreflectietool
    Stress en rouw in een abnormale situatie is niet vreemd. Door het inzetten van teamreflectie kunnen medewerkers in een zo vroeg mogelijk stadium ondersteund worden om gezond te blijven.


    Meer tips en voorbeelden?

    Ga naar Waardigheid en Trots.nl

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.