Testen op corona

Zorgmedewerkers

Geplaatst op: 29 april 2021

Zelftesten in de zorg

Zowel het OMT als het RIVM zijn kritisch over het gebruik van zelftesten in de zorg, zowel voor medewerkers als cliënten. Daarom worden deze niet aangeraden. Dit is in lijn met de al geldende regel dat na een negatieve antigeentest nog steeds een PCR-test nodig is. Binnenkort verschijnt er een testwijzer die duidelijkheid geeft over het testbeleid voor zorgmedewerkers. Voor nu is het advies om als zorgmedewerker geen zelftesten te gebruiken voor werkdoeleinden. Laat u bij klachten testen met een PCR-test (of bevestig een negatieve antigeen(snel)test door daarna een PCR-test af te nemen) ook als u al gevaccineerd bent. De GGD teststraten geven nog steeds prioriteit aan het testen van zorgmedewerkers (gebruik hiervoor het nummer 0800-8101). De GGD’ s werken alleen met PCR-testen. Uitslag van de test heeft u vaak nog dezelfde dag.

Test beleid voor grenspendelaars

Duitsland heeft Nederland op 4 april op de lijst van Hochinzidenzgebiete gezet, gebieden waar veel coronabesmettingen voorkomen. Dat betekent dat reizigers uit Nederland vanaf dinsdag 6 april een negatieve test bij zich moeten hebben als ze naar Duitsland reizen.

Wat betekent dit voor zorgmedewerkers die in Nederland werken maar in Duitsland wonen? VWS geeft aan dat ten eerste de test 72 uur oud mag zijn, dus van dagelijks testen is geen sprake. U kunt zich in Duitsland gratis laten testen, waarbij u een testverklaring krijgt. Dit gold al voor Duitsers die in Nederland werken maar geldt nu ook voor Nederlanders die in Duitsland werken. Veelal is het testen dus gratis. Wellicht is testen in Duitsland niet voor iedereen een uitkomst, maar zorginstellingen kunnen hun personeel testen en hebben daarover veelal afspraken gemaakt met de GGD. Deze zorginstellingen kunnen een negatieve testverklaring afgeven. Soms wordt daarvoor getest in een naburig ziekenhuis. Deze optie is dus ook open en de financiering hiervan is geregeld.

Als dat allemaal geen uitkomst biedt kunnen zorgmedewerkers de kosten voor een test ook declareren bij de zorginstelling waar ze werken. Zorginstellingen kunnen vervolgens afspraken maken over het vergoeden van deze meerkosten i.v.m. corona met zorgverzekeraars/zorgkantoren.

Bron: Rijksoverheid

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.