Subsidieregeling coronabanen tijdelijk opgeschort

Zorgaanbieders

Geplaatst op: 3 februari 2022

Subsidie coronabanen tijdelijk opgeschort

subsidie-coronabanen-tijdelijk-opgeschortHet ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) schort de verlenging van de subsidieregeling Coronabanen in de zorg (COZO) tijdelijk op. Dit betekent dat zorgaanbieders voorlopig geen aanvraag kunnen doen voor COZO-subsidie voor de periode januari tot en met juni 2022. Dit besluit neemt minister voor Langdurige Zorg en Sport Conny Helder na een signaal van mogelijk misbruik van de regeling. De minister wil eerst duidelijkheid over de aard en omvang van de signalen van mogelijk misbruik voordat overgegaan wordt tot verlenging van de COZO.  

Reactie BVKZ

BVKZ is geschrokken van het feit dat er een sterk vermoeden van fraude bestaat bij aanspraken op deze regeling. Geld dat bedoeld is voor de zorg, moet ten goede te komen aan de zorg, en niet in de zakken te verdwijnen van fraudeurs. Voor organisaties die frauderen met zorggeld is volgens BVKZ geen plaats in ons zorglandschap. Door te frauderen met zorggeld komt de solidariteit in ons stelsel onder druk te staan. Bovendien straalt dit gedrag van enkele malverserende organisaties negatief af op de overgrote meerderheid van bonafide organisaties in de zorg. Ook voor onze leden is dus de fraude in de zorg een groot probleem dat een gerichte aanpak vereist.

BVKZ vindt het verstandig dat minister Helder heeft besloten om pas op de plaats te maken met deze regeling om eerst uit te kunnen zoeken of en wat er mis gaat. Mogelijke fraude van meerdere miljoenen is immers een ernstige zaak. BVKZ wijst er wel op dat de genoemde subsidieregeling natuurlijk ook een concreet en positief doel mogelijk maakt. Het lijkt ons dan ook wel zaak dat de opschorting van de regeling niet langer dan noodzakelijk duurt en dat het kabinet oog heeft voor de belangen van de vele organisaties die op een legitieme en doelmatige wijze gebruik maken van de subsidieregeling.

Bron: Rijksoverheid

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.