Sneller zeggenschap voor zorgprofessionals

zorgverleners, Zorgaanbieders

Geplaatst op: 4 november 2021

Zeggenschap zorgprofessionals

Demissionair minister De Jonge van VWS wil de invoering van zeggenschap in alle zorgsectoren een stevige stimulans geven en trekt hiervoor 10 miljoen uit. Hij wil dat vanaf volgend jaar zorgmedewerkers standaard worden betrokken bij het beleid in alle zorgsectoren. De Jonge zei dat hij de afgelopen jaren al miljarden euro heeft uitgetrokken voor salarissen, maar dat andere aspecten zeker zo belangrijk zijn om mensen te behouden voor de zorg. “Hoe je werk eruit ziet, hoe de roostering verloopt, hoe je de thuissituatie kunt meenemen bij de inrichting van de werktijden”, zei De Jonge: “Zorginstellingen zullen bij elk plan ook moeten kijken naar het belang van de medewerker. Juist met zorgprofessionals samen.”

Verantwoordelijkheid voor instellingen zelf

De Jonge was het met de Tweede Kamer eens dat hij er nauwelijks in is geslaagd om tijdens zijn regeerperiode de regeldruk te verminderen, om op die manier het werkplezier te vergroten en het personeel te behouden voor de sector. De Jonge wees er wel op dat dat niet alleen aan hem was: hij wees naar de instellingen die zelf een verantwoordelijkheid hebben, zoals de vaak uitgebreide overdracht in verpleeghuizen en noemde ook de IGJ en de administratie omtrent de kwaliteitsstandaarden van de beroepsgroepen zelf.

Meer werkuren

Ook adviseerde De Jonge zorginstellingen om personeel meer werkuren aan te bieden. Hij verwierp de suggestie dat meer salaris snel ten koste zou gaan van toeslagen, zoals de huur- of zorgtoeslag. “Dat effect blijkt vaak mee te vallen”, meende De Jonge. Hij wees erop dat er een tool bestaat die uitrekent wat bijvoorbeeld een extra dag werken zou betekenen voor het netto-inkomen van een zorgmedewerker.

Bron: Rijksoverheid

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.