Rookvrije zorg: BVKZ lid Zuniek en handige materialen

Zorgmedewerkers, Zorgaanbieders

Geplaatst op: 7 september 2023

Rookvrije zorg

Zuniek

Pioniers van Positieve Verandering: Onze Reis als Gedreven Ondernemers in de Rookvrije Zorg

Bij Zuniek draait alles om het creëren van een bijzondere leefomgeving, waarin bewoners gedijen in een volledig rookvrije ambiance. Stap voor stap hebben we onze positie als kleinschalige ondernemer in de rookvrije zorgsector gevestigd, en met toewijding zijn we een inspirerend voorbeeld geworden.

Afspraken met een nieuwe bewoner

Wanneer een nieuwe bewoner zich bij ons voegt, ligt een schone lei letterlijk voor hen klaar. Elk appartement wordt tot in de puntjes verzorgd, met fris gewitte muren, sprankelende gordijnen en onberispelijke vloerbedekking. We hechten grote waarde aan samenwerkingsafspraken die we vóór hun intrek maken, waarin ook het onderwerp roken en blowen wordt aangesneden.

Onze benadering is duidelijk en empathisch. Als een bewoner interesse heeft om in hun eigen appartement te roken of te blowen, staan we klaar met een open gesprek. Hierin benadrukken we echter ook dat onze begeleiders en medebewoners recht hebben op een rookvrije leefruimte. Dit betekent dat er goed gelucht moet worden, en we hebben ontdekt dat deze oprechte uitwisseling van perspectieven altijd tot begrip leidt.

Rookvrije ruimtes

Om onze belofte van rookvrije ruimtes te handhaven, hebben we zorgvuldig bepaalde plekken geselecteerd waar roken buiten kan plaatsvinden. Asbakken zijn strategisch geplaatst in specifieke hoeken, zodat bewoners die ervoor kiezen om te roken, kunnen genieten van een rookpauze in de achtertuin. Hierbij respecteren we ook de privacy en het comfort van onze medebewoners en begeleiders door niet bij de voordeur of bij ramen te roken.

Positieve ervaringen

Wat ons trots maakt, is dat onze aanpak over het algemeen soepel verloopt. Zelfs op die zeldzame natte en koude dagen waarop het binnen roken ter sprake komt, gaat het gesprek met begrip en respect. We begrijpen dat de drang naar comfort soms meespeelt, maar door deze uitdagingen openlijk te bespreken en alternatieven aan te reiken, zien we altijd een verschuiving naar gewenst gedrag.

Bij Zuniek zien we dat verandering mogelijk is, en het is opmerkelijk dat het roken bij ons steeds minder voorkomt. In plaats van een toename, merken we juist dat bewoners en begeleiders minder roken. Hun motivatie is sterk en gevarieerd: het verlangen om hun appartement fris te houden, de erkenning van de kosten, voldoende alternatieve afleiding en een besef dat de aangewezen rookplekken niet altijd de meest gezellige sfeer bieden.

Onze reis als kleinschalige ondernemer in de rookvrije zorgsector is er een van empowerment, begrip en samenwerking. We blijven gedreven om onze bewoners een omgeving te bieden die niet alleen hun welzijn bevordert, maar ook bijdraagt aan een gezondere, gelukkigere gemeenschap.

Bekijk de website van Zuniek

Zelf aan de slag met rookvrije zorg

Handreiking sluiting interne rookruimtes

De handreiking sluiting interne rookruimtes specifieke doelgroepen geeft handvatten voor de zorgpraktijk om de interne rookruimtes te sluiten op afdelingen waar binnen de langdurige zorg mensen vanuit de specifieke ‘laag volume hoog complexe’ doelgroepen verblijven met zorg. Sinds 1 juli 2023 is de overbruggingsperiode, om te komen tot de sluiting van interne rookruimtes voorbij. Deze overbruggingsperiode gold voor vier specifieke doelgroepen: mensen met het syndroom van Korsakov, de ziekte van Huntington, niet-aangeboren hersenletsel (NAH+) en voor mensen die wonen op afdelingen gerontopsychiatrie.

Bekijk de handreiking sluiting interne rookruimtes

Voorbeelden plan van aanpak (PvA) rookvrije zorg

PvA Opstellen rookvrijbeleid

PvA Astma rookvrij

PvA Rookvrij Zozijn

Factsheet waarom rookvrij

Iedereen heeft recht op een veilige, gezonde en rookvrije woon-, werk- en leefomgeving. Roken is een verslaving die ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt voor rokers en hun omgeving. Daarom heeft de ouderen- en gehandicaptenzorg een factsheet ontwikkeld over waarom het belangrijk is om als zorgorganisatie rookvrij te zijn.

Bekijk hier de factsheet

App Chat met je sigaret

Met Chat met je Sigaret gaat men in gesprek met de sigaret. De eerste resultaten zijn veelbelovend. Ten eerste bij zorgverleners, die de chat kunnen inzetten als hulmiddel bij het gesprek over roken. Maar ook rokers zelf blijken enthousiast te zijn. Zij ervaren de chat als humorvol, maar ook confronterend.

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.