Richtlijnen RIVM – PBM aangepast

Zorgmedewerkers

Geplaatst op: 18 februari 2021

Naar aanleiding van het laatste OMT-advies heeft het RIVM de richtlijnen aangepast op de inzet van PBM. In de richtlijnen is aangegeven dat in de meeste situaties bij verpleging en verzorging van personen met (een verdenking op) Covid-19 een chirurgisch mondneusmasker type IIR volstaat. Bij aerosolvormende handelingen en bij enige twijfel dient een FFP2 masker gebruikt te worden. Toevoeging is dat dit ook overwogen kan worden in situaties waarbij ingeschat wordt dat er een verhoogd risico op vrijkomen van zeer kleine druppeltjes is, zoals bij langdurige blootstelling op een korte afstand aan een Covid-19 positieve/verdachte cliënt.

PBM bij Wmo ondersteuning
De richtlijn PBM bij Wmo ondersteuning is ook aangepast.

De aangepaste richtlijn vindt u hier

Aanpassingen
De beide documenten zijn op de volgende punten verduidelijkt en aangepast:

  • Een uitleg dat hoewel de nieuwe Britse variant besmettelijker is, de wijze van overdracht niet anders is. De transmissie vindt voornamelijk plaats via druppels en direct contact.
  • In de meeste situaties volstaat bij verpleging en verzorging van personen met (een verdenking op) COVID-19 een chirurgisch mondneusmasker type IIR. Bij aerosolvormende handelingen dient een FFP2 masker gebruikt te worden. Toevoeging is dat de inzet van FFP2-maskers ook overwogen kan worden in situaties waarbij ingeschat wordt dat er een verhoogd risico op vrijkomen van zeer kleine druppeltjes is, zoals bij langdurige blootstelling op een korte afstand aan een COVID-19 positieve/verdachte patiënt (bijvoorbeeld bij het verlenen van intensieve zorg in de laatste levensfase).
  • Voor het preventief gebruik van mondneusmasker bij zorgcontacten is de tijdsduur van >15 minuten vervallen.
  • Voor het preventief gebruik van mondneusmaskers met faceshields bij diagnostische of therapeutische medische handelingen waarbij de zorgverlener zeer dicht bij het gelaat van patiënt komt, is de tijdsduur van >3 minuten vervallen.
  • Bij het preventief dragen van mondneusmaskers in publieke ruimten wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen medische en niet-medische mondneusmaskers.
  • In het Wmo document zijn de extra maatregelen over groepsvervoer van risicogroepen opgenomen.

Bron:RIVM

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.