Rechter keurt ggz-inkoop zorgkantoren 2022 goed

GGZ

Geplaatst op: 4 november 2021

GGZ inkoop Zorgkantoren 2022

De zorgkantoren en zorgverzekeraars kunnen doorgaan met het inkopen van zorg die binnen de GGZ valt. Dat oordeelde de rechter bij het kort geding dat de Nederlandse ggz tegen de zorgverzekeraars aanspanden.

Eerder sleepten de aanbieders de zorgkantoren ook al voor de rechter omdat zij vonden dat de zorgkantoren geen reële tarieven voor de zorginkoop ten behoeve van de Wlz in 2021 rekende. De rechter gaf de aanbieders toen gelijk en stelde dat zij de tarieven van 2020 aan moesten houden. In eerste instantie gingen de zorgkantoren tegen die uitspraak in beroep. De manier waarop zij hun kortingspercentages moesten onderbouwen was volgens hen onuitvoerbaar. Later stelden de zorgkantoren hun aanpak alsnog bij en verhoogden zij hun tarieven.

Tarieven ggz

Enkele aanbieders vonden de nieuwe tarieven voor de inkoop van ggz opnieuw niet redelijk, maar de rechter oordeelde anders. Zij vond de werkwijze van de zorgkantoren dit keer wel navolgbaar en stelt dat zij door kunnen gaan met de inkoop van ggz. Alleen zorgverzekeraar Zilveren Kruis mag het landelijk richttariefpercentage voor beschermd wonen zorgaanbieders niet verlagen.

Duidelijkheid

Positief aan het vonnis is, aldus De Nederlandse ggz, de duidelijkheid die de rechter geeft over het gebruik van de hardheidsclausule. Directeur Esman: ”Het is goed dat in de rechtszaal duidelijk is geworden dat onze leden mogen vertrouwen op een ruimhartige toepassing van die clausule. Daar is nu helderheid over.” Maar daarmee zijn de zorgen niet voorbij: ”We gaan het vonnis daarom goed bestuderen en ons beraden op mogelijke verdere stappen. We maken ons echt zorgen over de kwaliteit en continuïteit van zorg in de Wlz. Die zijn met dit vonnis eerder toe- dan afgenomen.”

Bron: Zorgkrant.nl en ggztotaal.nl

 

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.