Pgb-zorgverleners kunnen voortaan aanspraak maken op WW-uitkering

| PGB

Geplaatst op: 14 april 2023

Sociale zekerheid voor pgb-zorgverleners

Pgb-zorgverleners die via een arbeidsovereenkomst in een particulier huishouden werken, mogen niet meer worden uitgesloten van het recht op sociale zekerheid; zoals een WW-uitkering. De Centrale Raad van Beroep (CRvB) stelt dat het uitsluiten van deze groep indirecte discriminatie van vrouwen oplevert. Uit statistische gegevens blijkt namelijk dat naar verhouding veel meer vrouwen dan mannen door deze regeling worden benadeeld.

Op dit moment is er een uitzonderingsbepaling voor zorgverleners met een arbeidsovereenkomst van minder dan vier dagen per week. De budgethouder hoeft voor deze zorgverleners geen loonbelasting en premies werknemersverzekeringen af te dragen. Dit is ook wel bekend als de drie-dagen-regeling. Een zorgverlener met een arbeidsovereenkomst van 1, 2 of 3 dagen per week is dus niet verzekerd voor onder andere een WW-uitkering.

De uitspraak van de CRvB heeft gevolgen voor ongeveer 33.000 arbeidsovereenkomsten in het pgb. Een groep juristen van VWS, SZW, UWV, SVB en de Belastingdienst onderzoekt nu wat deze gevolgen zijn. Wij houden u hierover natuurlijk op de hoogte via onze website en nieuwsbrief.

Bron: Rechtspraak.nl

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.