Pgb-toekenning moet beter

PGB-aanbieders

Geplaatst op: 21 april 2022

Pgb-toekenning

factsheets-corona-ggzVoor mensen die een persoonsgebonden budget (pgb) aanvragen kan het lang duren voordat zij horen of zij hiervoor in aanmerking komen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) onderzocht de werkwijze van de zeven zorgkantoren en ziet verschillen in hoe zij de toekenning uitvoeren.

Bekijk hier het onderzoek

  • Vaak een lange doorlooptijd: Het zorgkantoor moet binnen 8 weken beslissen of de aanvrager voor pgb in aanmerking komt. Uit het onderzoek blijkt dat dat niet altijd wordt gehaald. Het proces voor toekenning duurt dan te lang, in een extreem geval zelfs 458 dagen.
  • Te veel budget: Meerdere zorgkantoren kennen standaard het maximale beschikbare budget toe. Ook wanneer er minder budget is aangevraagd. Dit kan leiden tot een hoger gebruik van zorggelden (ondoelmatig).
  • Extra Kosten Corona: Zorgkantoren hebben zich binnen de bijzondere omstandigheden van de coronapandemie ingespannen om de EKC-maatregel uit te voeren. De NZa wil hiervoor haar waardering uitspreken. Toch is de uitvoering niet overal even goed gegaan. Daarom is het van belang om hiervan te leren met het oog op de toekomst.

Aanbevelingen

De NZa concludeert dat zorgkantoren het toekenningsproces voor pgb-aanvragen (op onderdelen) beter kunnen organiseren en roept de zorgkantoren dan ook op dit met elkaar te bespreken.
Zij verwacht dat de zorgkantoren uiterlijk 30 juni 2022 de geconstateerde tekortkomingen oppakken.

Bron: NZa 

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.