Overstap van beschut werk naar ander werk (en terug) makkelijker

dagbesteding, Sociaal domein, Gehandicaptenzorg, GGZ

Geplaatst op: 27 juli 2022

Van beschut werk naar ander werk

Wie nu een baan heeft binnen een beschutte werkplek, maar de overstap wil en kan maken naar een baan met minder ondersteuning, kan dat binnenkort moeiteloos doen. Minister Schouten maakte deze week bekend de overstap te versimpelen.  

Geen inhoudelijke beoordeling meer door het UWV

Mensen met een arbeidsbeperking hebben soms veel begeleiding of een aanpassing van de werkplek nodig. Voor hen is beschut werk beschikbaar. Doorstroming naar een baan binnen de Banenafspraak kan nu alleen na een inhoudelijke beoordeling door het UWV. Per 1 juli 2023 vervalt dit. De minister schrapt deze beoordeling en maakt het voor hen, die willen en kunnen, makkelijker om direct over te stappen.

Ook weer terug

Wanneer iemand van beschut werk de stap zet naar een baan binnen de Banenafspraak, of zelfs een baan zonder begeleiding maar dit toch niet past, is het even gemakkelijk om weer terug te stappen naar beschut werk. Ook dan verdwijnt de inhoudelijke beoordeling. Het belangrijkste is dat mensen zo weinig mogelijk drempels ervaren. Niet alleen voor mensen met een arbeidsbeperking is dit zeer welkom, maar ook voor de uitvoering verlicht gemakkelijker overstappen de werkdruk.

Praat mee via internetconsultatie

Wie nog mee wil praten over deze aanstaande wijziging kan dit doen via de internetconsultatie ‘Besluit advisering beschut werk in verband met kunnen wisselen van baan met behoud van het advies beschut werk’. Dit kan tot en met 5 september 2022.

Praat mee via de internetconsultatie

U kunt vanuit uw eigen organisatie reageren, maar u kunt ook uw reactie doorgeven aan BVKZ via [email protected]. Wij verzamelen dan de reacties en dienen deze gebundeld in.

Bron: Rijksoverheid

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.