Opheffing register voor foute zorgmedewerker

Zorgmedewerkers

Geplaatst op: 9 december 2021

Het Waarschuwingsregister (WSR) stopt per 1 januari volgend jaar. Het register was bedoeld om te voorkomen dat zorginstellingen medewerkers in dienst namen die ergens anders grensoverschrijdend gedrag hadden vertoond, maar in de afgelopen jaren is het nooit goed van de grond gekomen.

Het register werd in 2014 gelanceerd en om iets tegen ouderenmishandeling te doen wilde De Jonge deelname verplicht maken voor alle zorginstellingen. Maar dit jaar bleek dat  ongeveer de helft van de vvt-organisaties het register niet gebruikt. Een deel was er zelfs niet van op de hoogte. Begin dit jaar meldde De Jonge dat dat het register toch niet verplicht zou worden.

Veel kritiek

In een onlangs gehouden bestuurlijke verkenning was er stevige kritiek. De lasten waren te hoog in verhouding tot de opbrengsten en ook hebben zorgaanbieders vraagtekens over de proportionaliteit van een beroepsverbod in verhouding tot een vergrijp. Hierdoor zijn werkgevers terughoudend met het registreren van een medewerker. Ook is er kritiek over de manier waarop hoor en wederhoor is ingericht en eerder werd al duidelijk dat er problemen ontstaan rond de privacy van medewerkers.

Vervolg aan volgend kabinet

De minister schrijft nu dat het nodig is om een diepere analyse te maken van de huidige middelen die er zijn om te zorgen voor een veilige zorgrelatie, zoals de VOG-systematiek, het register bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, de BIG-registratie en de ontwikkeling van de leidraad Veilige Zorgrelatie. Een plan van aanpak hierover laat De Jonge aan een volgend kabinet.

Bron: Skipr

 

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.