NZa verwacht aanzienlijk tekort voor langdurige zorg

Wlz

Geplaatst op: 24 juni 2021

De Nederlandse Zorgautoriteit verwacht dit jaar een tekort van 420 miljoen voor de langdurige zorg. De NZa voorspelt dat het tekort kan oplopen tot een tekort van 458 miljoen euro als de stijging van het aantal mensen met een indicatie voor langdurige zorg wordt meegenomen. Het tekort ontstaat vooral doordat er dit jaar meer patiënten met een psychische stoornis instromen dan verwacht. Ook vragen er meer mensen een persoonsgebonden budget aan, mogelijk als gevolg van de corona-pandemie.

In de prognoses van de NZa zitten nog een aantal onzekerheden vanwege de coronapandemie, hiervoor hebben de onderzoekers correcties proberen uit te voeren. In augustus worden geactualiseerde cijfers meegenomen in de prognoses.

Woningmarkt

De NZa merkt onder meer op dat er keuzes gemaakt moeten worden over hoeveel de maatschappij wil uitgeven aan ouderenzorg. De woningmarkt speelt hierin een rol, maar ook de vraag wat verwacht mag worden van mantelzorgers en het eigen netwerk van ouderen. Er wordt gepleit voor een zorg-overstijgende aanpak vanuit de politiek.

 Vergrijzing

Omdat het toekomstscenario van de vergrijzing (een verdubbeling van het aantal ouderen boven de 75 in 2040 en een groeiend tekort aan zorgpersoneel en mantelzorgers) snel dichterbij komt en de komende jaren steeds meer zichtbaar wordt, dringt de NZa aan op duidelijke en tijdige keuzes. NZa adviseert om te beginnen bij wat nú al kan: op het gebied van bijvoorbeeld preventie bij dementie signaleren we kansrijke initiatieven in verschillende regio’s.

Bron: NZa

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.