Nieuwe tool over eigen regie en meewegen van cliëntperspectief bij inzet van (onvrijwillige) zorg

Verpleeghuiszorg, Gehandicaptenzorg, Thuiszorg

Geplaatst op: 8 april 2021

Het Wegingskader Cliëntperspectief is een online tool waarin de wensen en behoeften van mensen met een verstandelijke beperking, dementie of andere hersenaandoeningen mee te laten wegen in beslissingen over in te zetten (onvrijwillige) zorg.  

In de zorg voor deze specifieke cliëntgroepen is het niet altijd makkelijk om te bepalen welke zorg je moet geven om de kwaliteit van leven te optimaliseren. Vooral wanneer je door beperkte communicatiemogelijkheden als zorgprofessional afhankelijk bent van een interpretatie van het gedrag van cliënten (‘lezen van gedrag’). Hoe neem je de wensen van de cliënt in de zorg die geboden wordt dan mee? Wat is de beleving van de cliënt? En hoe weeg je de voor‐ en nadelen van zorg tegen elkaar af?

De tool is voor iedereen vrij te gebruiken en bestaat uit een website met daarop de werkmethode, praktische filmpjes, praktijkvoorbeelden en is zeer eenvoudig toe te passen: Het Wegingskader Cliëntperspectief

Het Wegingskader is ontwikkeld door de Academische Werkplaats Leven met een verstandelijke beperking (AWVB; Tranzo, Tilburg University) en het Universitair Netwerk Ouderenzorg, Amsterdam UMC (UNO Amsterdam).

Bron: Uno Amsterdam

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.