Onderhandelaarsakkoord nieuwe CAO GGZ
GGZ
Nieuwe CAO GGZ
In ons nieuwsbericht eerder deze maand informeerde wij u over de gesprekken rondom de CAO GGZ 2022. Inmiddels hebben de FNV, CNV en FBZ het onderhandelaarsakkoord bereikt. Het woord is nu aan de leden van de vakbonden. Zij kunnen hun stem uitbrengen op onderstaande voorstellen.
De CAO kent een looptijd van 1 december 2021 tot en met 31 december 2024. Naast de salarisverhoging en toeslagen, die kunnen oplopen tot 9%, zijn er afspraken gemaakt over een balansbudget van 500 euro voor alle leeftijdsgroepen en de mogelijkheid om vier jaar voor de AOW-leeftijd minder te gaan werken.
Loonsverhoging
Afhankelijk van de functie en onregelmatige diensten krijgen werknemers in een periode van 3 jaar tijd 7 tot 9 % verhoging. Dit is opgebouwd uit een structurele loonsverhoging van 2% per jaar. De onderste periodiek uit de schalen verdwijnt voor de middengroepen (FWG 35-65), hiervoor komt een bovenste periodiek voor in de plaats. Dit komt neer op 2% extra loon voor deze groepen. Ook wordt de onregelmatigheidstoeslag verbeterd.
Daarnaast ontvangen werknemers een thuiswerkvergoeding van 2 euro per dag, een verhoging van de bereikbaarheidstoeslag en een halvering van eigen bijdrage voor woon-werkverkeer naar 14 euro netto.
Balansbudget
Alle werknemers ontvangen een balansbudget van 500 euro die zij kunnen gebruiken voor persoonlijke ontwikkeling, extra vrije dagen of laten uitbetalen. Werknemers met een deeltijdbaan, ontvangen dit bedrag naar rato.
Generatieregeling
Werknemers kunnen vier jaar voor hun AOW-gerechtigde leeftijd minder uren gaan werken. Als er maatwerkafspraken worden gemaakt in het kader van duurzame inzetbaarheid, kan de regeling voor vervroegd uittreden (RVU) worden ingezet.
Bron: FNV