Mogelijk griepepidemie op komst

Zorgmedewerkers

Geplaatst op: 10 maart 2022

Griepepidemie 

Afgelopen week nam het aantal mensen met griep flink toe. Verschillende laboratoria in Nederland melden dat het aantal mensen met het influenzavirus de laatste week flink stijgt. Op basis van deze cijfers en aangevuld met informatie van ziekenhuizen, huisartsen en GGD’en is het mogelijk dat een griepepidemie op komst is. Dit is de conclusie van het Nivel, Erasmus MC en het RIVM.

Stijging griepgevallen waarschijnlijk gerelateerd aan opheffen coronamaatregelen

Sinds oktober 2021, het begin van het huidige griepseizoen, wordt het griepvirus in Nederland maar heel soms gevonden. Waarschijnlijk komt dit door de coronamaatregelen, die ook de verspreiding van het griepvirus tegengaan. Nu veel maatregelen zijn losgelaten hebben mensen weer meer contact met anderen en kan ook de kans op luchtweginfecties zoals griep toenemen.

Vinger aan de pols houden

Sinds november 2021 wordt een deel van de monsters voor COVID-19 uit de teststraten van de GGD Amsterdam en de GGD Utrecht door het RIVM onderzocht op aanwezigheid van griepvirussen. De stijging van het aantal griepvirussen is dan ook niet alleen zichtbaar in de huisartsenpraktijk, maar ook bij die GGD-teststraten. En ook laboratoria en ziekenhuizen geven een stijging aan. Op basis van deze informatie, vanuit verschillende bronnen, lijkt een griepepidemie in zicht. Hoe de situatie zich verder ontwikkelt, wordt nauwlettend in de gaten gehouden door het Nivel, het RIVM en Erasmus MC.

Bron: Nivel

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.