Maak talent zichtbaar
Zorgmedewerkers, Zorgaanbieders
Beleving werkdruk en werkgeluk
In april 2022 hield GITP een grootschalig onderzoek naar de beleving van de werkdruk en het werkgeluk onder verpleegkundig personeel in zowel ziekenhuizen als verpleeg- & verzorghuizen en thuiszorg. Opvallend is dat de voorspelde grote uitstroom van mensen uit de zorg na de corona pandemie uitblijft, mensen blijven een ontzettend groot hart hebben voor hun vak. Werkgeluk krijgt gemiddeld dan ook een 8,0! Zorgprofessionals zijn erg betrokken bij hun werk en halen vooral veel voldoening uit teamwork, afwisselend werk en de waardering die zij ontvangen van hun cliënten.
Wel vinden ze dat hun werkgever meer moet doen aan talent- en teamontwikkeling om de werkdruk te verlagen en het werkplezier te verhogen.
Naar een andere werkgever binnen de zorg
Er wordt een mobiliteitsgolf verwacht binnen de zorg zelf. 25% van de werknemers geeft aan binnen nu en 2 jaar een baan te hebben bij een andere werkgever in de zorg. Als belangrijkste motivatoren voor een andere baan worden genoemd: teamontwikkeling en een professionelere organisatie.
Maak talent zichtbaar
Om medewerkers te vinden en het behouden wordt er in de discussie over oplossingsrichtingen vaak gekeken buiten de sector: ‘Invliegen van extra medische personeel uit de Filipijnen’, ‘Extra budget vanuit de Rijksoverheid’. Echter, er is ook veel te winnen binnen de sector zelf. Uit het onderzoek concludeert GITP dat de oplossingen te vinden zijn in:
- Aandacht, tijd en budget voor persoonlijke ontwikkeling en teamontwikkeling. Meer dan helft van de ondervraagden vindt dat hun werkgever te weinig doet aan talentontwikkeling.
- Het aanpakken van de regeldruk (90% van de verpleegkundigen geeft aan dat dit hun werk heeft beïnvloed en werkdrukverhoging met zich meebrengt).
- Zinvolle digitalisering en innovatie; van met name administratieve systemen.
Bron: GITP