Leden aan het woord: Afke Lijftogt, Huize Dahme: Op een verrassende manier zorgaanbieder geworden

Geplaatst op: 17 september 2020

Oorspronkelijk was het idee om van de villa een hotel of bed&breakfast te maken. Met de ervaring van Afke als bloemsierkunstdocente en ondernemer in bloemsierkunst en van haar partner als chef-kok wilden zij een huiselijke beleving creëren. Toen kwam het idee om hier zorg aan toe te voegen, want hoe fijn is het voor ouderen om in zo’n fijne omgeving en samen met dierbaren oud te worden. Zo kwam het unieke concept van Huize Dahme tot leven. Afke is nu een zorgondernemer puur sang.

Huize Dahme, vertel!

‘Huize Dahme is een thuis voor zowel de cliënten, die wij hier gasten noemen, als hun dierbare familie en vrienden. Het leven staat voorop. Iedereen kent en helpt elkaar. De conciërge doet ook de deur open om mensen te ontvangen en de wondverpleegkundige helpt mee in de keuken als dat nodig is. Iedereen die hier woont heeft zorg nodig en toch is dit niet het eerste waar je aan denkt als je binnenkomt. Het voelt eerder aan als een warm thuis waar de gasten als het ware verder leven. Onze zorg is gericht op ouderen en is aangepast op ieders behoefte: veel of weinig zorg of juist structuur, wij bieden het allemaal. Huize Dahme heeft 13 kamerappartementen en biedt ook ruimte voor echtparen’.

Wat betekent kleinschalige zorg voor jullie?

‘Wij zijn een platte en open organisatie. Iedereen, in welke functie dan ook, is zichtbaar. Iedereen helpt elkaar. “Dit is mijn taak niet” hoor je niemand zeggen. Ook is alles bespreekbaar. Is er bijvoorbeeld onvrede, vanuit welke hoek dan ook, dan lossen we dit samen meteen op. Wij staan ervoor om samen te leven en te werken, met respect en dichtbij de dierbaren en familieleden. Een thuis waar iemand prettig woont én ook nog de zorg krijgt die op hem of haar is afgestemd. Omdat we kleinschalig zijn is de sfeer heel erg belangrijk. Je kunt je niet verstoppen en iedereen gaat harmonieus met elkaar om’.

..en voor jullie gasten?

‘Het zijn vooral de familieleden die het beste willen voor hun dierbaren. De sfeer is hier gemoedelijk en informeel, gezellig en huiselijk. Wij verlenen zorg maar dit voert niet de boventoon, dat is het voordeel aan kleinschaligheid. Hier is alles en iedereen zichtbaar, niet alleen zorg. Niemand wordt hier aan zijn lot overgelaten; er is altijd iemand aanwezig die helpt. We komen samen de dag door met een glimlach op ons gezicht. Dit geldt voor iedereen die betrokken is bij Huize Dahme.’

In hoeverre heeft corona jullie visie beïnvloed?

‘Door corona valt onze visie voor een deel om. We konden een tijd lang geen familie ontvangen in de zorgvilla zelf. Ineens was die betrokkenheid en die persoonlijke band met familie, die voor ons zo belangrijk is, gedeeltelijk weg. We hebben wel op andere manieren gecommuniceerd, bijvoorbeeld via een nieuwsbrief en door te bellen, maar dat is niet te vergelijken met een persoonlijk gesprek. Ook onze zorgverlening werd ineens veel meer zichtbaar omdat we bijvoorbeeld mondkapjes gebruiken.
Iedereen is heel erg alert en we proberen met man en macht corona buiten de deur te houden. De hygiëneregels zijn verscherpt. Bezoek ontvangen we sinds juni zoveel mogelijk buiten. Ook de vanzelfsprekendheid van spontane uitjes is nu lastig; even iemand ophalen is nu een hele onderneming geworden met een hoop administratieve rompslomp (waar is iemand geweest en met wie etc).
Wat corona ook heeft veranderd is dat de waardering voor zorgverleners overal veel meer zichtbaar is geworden. Ik ben zo trots op ons team!’

Waarom zijn jullie lid geworden van BVKZ?

‘Wij zijn nu een aantal jaar lid. Ik kende al een aantal leden en ik herkende mij in de activiteiten die BVKZ uitvoert op het gebied van PGB. Verder hebben jullie brede doelgroep en ligt de focus op kleinschalige zorg. Voor mij zijn jullie de plek waar ik terecht kan met mijn vragen. Jullie zijn mijn klankbord!’

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.