Langdurig verzuim in de zorg neemt verder toe
Zorgmedewerkers, Verpleeghuiszorg, Gehandicaptenzorg, Thuiszorg, GGZ
Corona heeft duidelijk een enorme impact gehad op het verzuim in de zorgsector. Het grootste effect is terug te zien bij het langdurig verzuim dat nog nooit zo hoog is geweest.
In het tweede kwartaal van 2021 heeft 22 procent van de zorgmedewerkers zich ziek gemeld. Dit is een normaal percentage voor deze periode. Wat volgens verzuimdatabedrijf Vernet wel opvalt, is dat het verzuim langer duurt dan eerder. Wie zich ziek meldt, is gemiddeld meer dan een maand thuis.
Uitgesplitst naar sectoren valt op dat in de branches ziekenhuizen, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg het verzuimpercentage gestegen is ten opzichte van een jaar eerder. Binnen de VVT (verzorging, verpleging, thuiszorg) is het vrijwel gelijk gebleven.
Vernet concludeert dat als verzuim steeds vaker steeds langer duurt, dan wordt de ruimte om voor korte tijd uit te vallen steeds kleiner, tot het punt dat er misschien helemaal geen ruimte meer over is. Een onwenselijke situatie. Het is niet meer dan menselijk om soms een beetje tijd nodig te hebben om even bij te komen, om te herstellen. Zeker het zorgpersoneel dat al jarenlang onder hoge druk staat. De vraag is: is de zorg straks nog in staat om aan de stijgende zorgvraag te voldoen, als zorgen voor zichzelf soms al een grote uitdaging is?
Overzicht ontwikkeling verzuim in de zorg
Bron: Vernet