Kamerbrief voortgangsrapportage beschermd wonen en maatschappelijke opvang

beschermd wonen, GGZ

Geplaatst op: 22 juli 2021

Staatssecretaris Blokhuis (VWS) stuurt de Tweede Kamer een voortgangsrapportage beschermd wonen en maatschappelijke opvang. In de brief benoemt de Staatssecretaris een aantal kernpunten t.a.v. beschermd wonen:

De implementatie van het programma ‘van beschermd wonen naar een beschermd thuis’ met als doel meer inclusie van mensen met een psychische kwetsbaarheid, maatregelen in het kader van de corona pandemie en ontwikkelingen in de GGZ.

We zijn benieuwd (op verzoek van een van onze leden) of er voorbeelden zijn die tot inspiratie kunnen leiden voor de toepassing van het advies ‘Dannenberg’ over de toekomst van beschermd wonen en sociale inclusie zodat ook mensen met een psychische kwetsbaarheid volwaardig deel kunnen nemen aan de maatschappij. Het streven is dat meer mensen in hun eigen wijk kunnen blijven wonen en daar kunnen herstellen, met behoud van en met hulp van hun sociale netwerk. Waar mogelijk in de vorm van een ‘beschermd thuis’ met ambulante begeleiding, indien nodig in combinatie met ambulante behandeling.

Gemeenten zijn sinds 2015 formeel verantwoordelijk voor beschermd wonen. Om ze te helpen deze visie in de praktijk te realiseren, adviseerde de commissie Dannenberg om de middelen voor beschermd wonen geleidelijk door te decentraliseren van de centrumgemeenten naar alle gemeenten. Dat vormt – samen met de invoering van het woonplaatsbeginsel voor beschermd wonen – een prikkel voor alle gemeenten om te investeren in passende lokale voorzieningen en in preventie voor de eigen inwoners. Het advies van de commissie Dannenberg is breed omarmd en sinds 2016 werken diverse partijen aan de implementatie.

We horen graag van u!

Stand van het land

Bron: Rijksoverheid

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.