Kamer wil landelijk tarief voor jeugdbescherming

Jeugdzorg

Geplaatst op: 15 juli 2021

Er moet een landelijk tarief voor jeugdbescherming komen en een eenduidige verantwoordingsvorm voor gemeenten. Met een landelijk minimumtarief wordt voorkomen dat de continuïteit van zorg in gevaar komt. Een motie van deze strekking van CDA en PvdA is donderdag door de Kamer aangenomen. Daarbij tekenen zij aan dat een ‘minimumkostprijs geen maximumprijs is’.

Er komt geen wettelijke ondergrens voor het aantal specialistische plekken dat landelijk noodzakelijk is. De partijen vinden het zorgelijk dat nu onduidelijk is hoeveel jongeren momenteel op een wachtlijst staan voor jeugdbescherming, jeugdreclassering en specialistische jeugdhulp. De landelijke overheid draagt stelselverantwoordelijkheid voor kwetsbare jongeren en moet er daarom voor zorgen dat zij voldoende plekken regelt, vinden SP, PvdA en GroenLinks. Een Kamermeerderheid ging hier niet in mee.

De moties werden dinsdag ingediend tijdens het zogeheten (plenaire) tweeminutendebat, waarin de Kamer over de zorgen in de jeugdbescherming debatteerde. Tijdens dat debat dreigde staatssecretaris Sander Dekker met ingrijpen als de Brabantse gemeenten niet doen wat ze wettelijk moeten doen: zorgen dat kwetsbare kinderen kunnen rekenen op een jeugdbeschermer.

Lees meer: Binnenlands Bestuur

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.