Hitte en corona

Geplaatst op: 26 juni 2020

Wat doen we in een verpleeghuis met deze hitte en corona – wel of geen ventilator? Nu de temperaturen stijgen en de kans op een hittegolf toeneemt is dit een logische reactie. Wat kan wel of niet in coronatijd?

Het RIVM maakte een speciale pagina met daarop vragen en antwoorden over het coronavirus en hitte. Een belangrijke vraag voor veel zorgorganisaties is of het in deze tijd verstandig is om een ventilator te gebruiken.

Het RIVM schrijft dat het geen probleem is om een ventilator te gebruiken in de privésituatie. Het RIVM meldt dat het nog niet duidelijk is of het gebruik van een ventilator in een gemeenschappelijke ruimte zorgt voor een grotere kans op besmetting. Uit voorzorg wordt geadviseerd om enkel ventilatoren te gebruiken in gemeenschappelijke ruimten als er geen andere verkoeling mogelijk is, zoals door een goed onderhouden airconditioning. Het is belangrijk om erop te letten dat de luchtstroom van de ventilator niet direct van de ene naar de andere persoon gaat.

 

En hoe zit het met airconditioning?

Volgens het RIVM zijn deze gewoon te gebruiken. ‘Op basis van de huidige inzichten zijn aanpassingen van ventilatiesystemen en airconditioners niet nodig om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Bij gebruik in gemeenschappelijke ruimten kunnen de geldende richtlijnen en onderhoudsinstructies worden gevolgd,’ schrijft het RIVM op haar website.

Het is uiteraard ook mogelijk om buiten (in de schaduw!) verkoeling te zoeken als het binnen te warm wordt.

Hoe weet ik of er sprake is van oververhitting en niet van corona gerelateerde symptomen?

Mensen die in de risicogroep voor corona vallen, zoals ouderen, zijn ook een kwetsbare groep tijdens hittegolven. Het probleem van deze coronatijd is dat bepaalde symptomen zoals een verhoogde lichaamstemperatuur bij beide (corona en hitte) voorkomt. Laat een cliënt met een verhoogde lichaamstemperatuur minstens een half uur rusten in een koele ruimte. Als de lichaamstemperatuur dan daalt, is er mogelijk sprake (geweest) van oververhitting. Als de lichaamstemperatuur na 30 minuten nog steeds (even) hoog is, kan het koorts zijn.

Lees meer op de RIVM site over corona en hitte en raadpleeg het hitteprotocol op het kennisplein van BVKZ. 

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.