Herhaling corona vaccinatie en lange termijn strategie

Zorgmedewerkers, Verpleeghuiszorg

Geplaatst op: 16 juni 2022

Herhaling corona vaccinatie en lange termijn strategie

Herhaalprik juni 2022

Op basis van het inmiddels verschenen RIVM advies heeft de minister van VWS besloten dat er in de zomer toch géén nieuwe vaccinatieronde voor herhaalprikken wordt georganiseerd, de epidemiologische meerwaarde blijkt te gering. Wel worden nog steeds de al eerder aangekondigde herhaalprikken voor 6o-plussers, bewoners van verpleeghuizen, bepaalde mensen met een afweerstoornis en mensen met het downsyndroom aangeboden voor de mensen die deze prik nog niet hebben gehaald.

Lange termijnstrategie

De samenleving zo open en veilig als mogelijk houden – dat is het uitgangspunt van de corona langetermijnstrategie. Om hiervoor te zorgen heeft het kabinet een basisparaatheid voor vaccineren, monitoren, testen en traceren en worden juridische voorbereidingen gedaan om maatregelen, zoals afstand houden, te kunnen treffen als dat nodig is. In de langetermijnstrategie, die minister Kuipers maandag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd, is ook nadrukkelijk een rol voor de verschillende sectoren, maatschappelijke doelgroepen en de samenleving zelf weggelegd.

Rol van BVKZ

Het RIVM houdt zicht op het virus door nieuwe oplevingen mogelijk te signaleren, de vaccinatie- en beschermingsgraad en de effectiviteit van de coronavaccins te monitoren. Zij hebben hiervoor regelmatig overleg. De uitkomsten hiervan worden gebruikt om te bepalen welke scenario’s moeten en kunnen worden ingezet. BVKZ heeft meegedacht over één van deze scenario’s die relevant zijn voor de zorgmedewerkers. Wekelijks hebben we overleg met het RIVM om vinger aan de pols te houden en snel te kunnen schakelen, indien relevant.

Testen en vaccineren

De GGD heeft een basiscapaciteit testen en vaccineren beschikbaar en kan snel opschalen wanneer nodig. Zelftesten bij klachten is het uitgangspunt, maar als het nodig is kan de GGD opschalen voor testen. Voor vaccineren is de huidige basiscapaciteit 300.000 vaccinaties per week, dit kan in 3 weken naar wekelijks 500.000 en binnen 6 weken naar wekelijks 1,5 miljoen vaccinaties. Het ministerie van VWS houdt er rekening mee dat in de komende maanden nieuwe vaccinatierondes nodig zijn. Indien nodig is er voldoende voorraad coronavaccins om de hele Nederlandse bevolking een herhaalvaccinatie aan te bieden (één van de scenario’s). Het RIVM en de Gezondheidsraad blijven adviseren over de noodzaak voor een herhaalprik.

Per 23 mei is men gestopt met de prio-teststraten voor zorgmedewerkers bij GGD’en. Dit betekent dat de voorrang voor zorgmedewerkers voor PCR-testen komt te vervallen. Door de lage testaantallen is een afspraak bij de reguliere GGD-teststraat net zo snel en is de prio-straat overbodig. Als de wachttijden oplopen, worden de prio-teststraten wellicht weer geopend.

Lees meer

Kamerbrief 17 mei 2022 – Herhaalprik

Kamerbrief 13 juni 2022 – Lange termijn strategie

Bron: Rijksoverheid

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.