Grootste krachtenbundeling in dementieonderzoek

Ouderenzorg

Geplaatst op: 2 november 2022

Dementieonderzoek

Binnen het tienjarige Onderzoeksprogramma Dementie hebben partijen in het dementieveld de krachten gebundeld. Eén op de vijf Nederlanders krijgt een vorm van dementie. De ziekte is nog steeds niet te genezen of adequaat te voorkomen en heeft een grote impact op de levenskwaliteit. Uiteindelijk overlijden mensen aan dementie. Het is, na kanker en hart- en vaatziekten, de meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland.

Vier consortia

  1. Fundamenteel onderzoek: Welke ziektemechanismen liggen ten grondslag aan het ontstaan en het beloop van dementie, zoals de ziekte van Alzheimer (AD), fronto-temporale dementie (FTD), en vasculaire dementie?
  2. Risicoreductie – Leefstijl: Welke interventies zijn effectief om dementie te voorkomen bij mensen met een verhoogd risico op dementie?
  3. Diagnostiek (en prognostiek): Hoe verbeteren we de diagnostiek van de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie?
  4. Jonge mensen met dementie: Een onderzoek naar oorzaak, diagnose, zorg en behandeling van dementie bij jonge mensen.

Nationale Dementiestrategie

Het Onderzoeksprogramma Dementie is onderdeel van de Nationale Dementiestrategie 2021-2030 van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het geeft invulling aan een belangrijk deel van VWS-missie IV: In 2030 is de kwaliteit van leven van mensen met dementie met 25% toegenomen.

 

Meer informatie

Klik hier voor meer informatie

Bron: ZonMw


E-learning – Dementie

Alle leden van BVKZ hebben vorige maand een uitnodiging gehad om toegang tot de BVKZ Academie Shop te verkrijgen. In de shop kunt u e-learnings (met accreditatiepunten) aankopen, volgen of toewijzen aan collega’s.

Momenteel hebben wij de e-learning Dementie (VV346) beschikbaar in de BVKZ Academie Shop.

Klik hier voor meer informatie

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.