Geen corona voorjaars vaccinatie ronde

Zorgmedewerkers, Zorgaanbieders

Geplaatst op: 16 maart 2023

Geen voorjaarsvaccinatie

Naar aanleiding van het advies van het 2e OMT-Vaccinatie COVID-19, heeft de minister van VWS besloten dat er, gezien de huidige epidemiologische situatie, in het voorjaar 2023 geen COVID-19 vaccinatieronde wordt georganiseerd. Over een eventuele najaarsronde wordt voor de zomer een advies van de Gezondheidsraad verwacht. Het Responsteam van het RIVM blijft de epidemiologische situatie volgen en zal zo nodig het OMT-V bij elkaar roepen om te beoordelen of er aanvullende vaccinaties nodig zijn. 

De LCI Uitvoeringsrichtlijn COVID-19-vaccinatie wordt in de komende periode aangepast op het 2e OMT-V advies en het besluit van de minister.

Vaccinatie blijft beschikbaar

Voor mensen vanaf 12 jaar, die volgens de huidige vaccinatiestrategie nog in aanmerking komen voor een basisserie en/of herhaalprik, blijven deze vaccinaties beschikbaar. Zij worden niet actief uitgenodigd. Voor kinderen jonger dan 12 jaar, met een verhoogd medisch risico, blijft het beleid ongewijzigd. Zij worden door de kinderarts uitgenodigd voor vaccinatie bij de GGD.

Maatregelen

De minister heeft het advies van het OMT overgenomen ten aanzien van maatregelen. Dat betekent dat de adviezen voor testen (bij klachten) en isolatie komen te vervallen. Ook zijn de adviezen over het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen in de zorg aangepast. Zorgmedewerkers dienen altijd de algemene infectiepreventie maatregelen te volgen:

  • toepassen van handhygiëne;
  • hoesten en niezen in de elleboog;
  • papieren zakdoekjes gebruiken.

Zorgmedewerkers die klachten van een luchtweginfectie hebben, dragen tijdens hun werk een mondneusmasker (ten minste een chirurgisch mondneusmasker type II) om besmetting van patiënten en collega’s te voorkomen.

Bron: RIVM

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.