Regeling tegemoetkoming energiekosten voor woonzorginitiatieven (blokaansluiting)

woonzorginitiatieven

Geplaatst op: 22 december 2022

Energiekosten woonzorginitiatieven

energiekosten-woonzorginitiatieven

Het prijsplafond sluit niet altijd goed aan bij huishoudens die een collectieve gas-, warmte- of elektriciteitsaansluiting (blokaansluiting) hebben. Het kabinet werkt daarom al langere tijd met spoed aan een alternatieve regeling om ook deze groep te helpen met de hoge energieprijzen. Minister Jetten heeft deze week de Tweede Kamer geïnformeerd over de eerste contouren. Naar verwachting zal de definitieve regeling half februari opengesteld gaan worden.

De belangrijkste elementen van de regeling  op een rij

  • Degene die de kosten van energie in rekening brengt bij de cliënten/bewoners (dit is meestal de zorgondernemer) vraagt de subsidie aan. Zij zijn vervolgens verantwoordelijk voor het doorgeven van dit bedrag aan hun cliënten/bewoners. Welke voorwaarden daaraan verbonden zullen worden (zoals frequentie, verrekening of korting etc.) zijn nog niet bekend.
  • De subsidieregeling moet één keer aangevraagd worden en geldt dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2023. Het bedrag wordt op twee momenten in 2023 uitbetaald. 
  • Ook komt er een tegemoetkoming voor de huishoudens die geen gebruik hebben kunnen maken van de 190 euro regeling in november en december.
  • De regeling zal bestaan uit een vast bedrag per wooneenheid (zoals een appartement of kamer). Dat betekent dat de hoogte van de tegemoetkoming los staat van het energieverbruik. Dit bedrag wordt gebaseerd op een gemiddeld energieverbruik.

Wat doet BVKZ?

BVKZ zit aan tafel bij het overleg met het ministerin over deze regeling om zo de belangen van de kleinschalige wooninitieven voor het voetlicht te kunnen brengen. Hebt u vragen of wilt u meedenken? Laat het ons dan weten via [email protected].

Bron: Rijksoverheid

 

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.