Eenzaamheid ouderen bestrijden met woningnood studenten

Verpleeghuiszorg

Geplaatst op: 14 oktober 2021

Studenten zoeken altijd woonruimte en zorgprofessionals kampen (heel) vaak met een hoge werkdruk. Deze twee ‘problemen’ zouden elkaar moeten kunnen oplossen, dacht Gitta Klopper, toen zij drie jaar geleden startte met Connect Generations. Haar bureau zoekt woonruimte voor studenten in verpleeghuizen en deze studenten verlagen op hun beurt de werkdruk van de zorgprofessionals. 1 en 1 is in dit geval 3.

‘Vanuit mijn eigen werk in de zorg zag ik de nood bij ouderen groeien: steeds minder aandacht, steeds meer eenzaamheid’. Aan de andere kant kampen studenten al jaren met een hoge woningnood. Toen werd in 2015 ook nog eens het leenstelsel ingevoerd, waardoor studenten enorme studieschulden kunnen opbouwen, zeker als ze uitwonend zijn. Vanwege het overheidsbeleid om ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen, kampten tegelijkertijd zo’n achthonderd verpleeghuizen met leegstand vanwege aanstaande sluiting

Begeleiding van beide partijen
Het bureau brengt niet alleen vraag en aanbod bij elkaar, het bureau begeleidt beide partijen ook gedurende de samenwerking. ‘We screenen sowieso elke student, want niet elke student is geschikt. Er moet een wil zijn om maatschappelijk bij te dragen, want de tegenprestatie voor het krijgen van een kamer is dat de student 30 uur ‘werkt’ voor de organisatie. De student werkt dus voor zijn huur, want het wonen is – op €50,- kosten voor gas, water, licht na, gratis. Via een speciaal ontwikkeld systeem, Connect Dossier, kan de organisatie aangeven waar extra handen gewenst zijn en kunnen studenten hun uren intekenen. De werkzaamheden kunnen van alles omvatten, maar het voornaamste doel is: tijd doorbrengen met de bewoners. 

Bron: Waardigheid en Trots

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.