Duurzaamheid en Zorg

Zorgaanbieders

Geplaatst op: 25 november 2021

Duurzame zorg

De klimaatconferentie in Glasgow vorige week heeft een beroep gedaan aan iedereen om een tandje bij te zetten om de klimaatverandering tegen te gaan. De zorgsector is één van de vervuilers die bijdraagt aan klimaatverandering. Maar de zorgsector is ook de sector die door klimaatverandering  getroffen wordt. Neem als voorbeeld hittegolven. Die zorgen voor extra ziekte en sterfte onder kwetsbare groepen. Een klimaatcrisis is ook een gezondheidscrisis.

Wat kunnen we doen om ons steentje bij te dragen en wat zijn de kleine en simpele acties waar een kleinschalige zorgaanbieder aan kan denken?

Deelname Green deal duurzame zorg

In de ‘Green Deal Duurzame Zorg’ voor gezonde toekomst staan afspraken die zorginstellingen, overheden en bedrijven hebben gemaakt. De ziekenhuizen, zorginstellingen en zorgaanbieders in de Green Deal doen bijvoorbeeld hun best om zo min mogelijk afval te produceren en minder energie te gebruiken door goede isolatie. In de Green Deal Duurzame Zorg heeft iedereen een eigen doel gebaseerd op 4 afspraken:

  • CO2-uitstoot terugdringen met 49% in 2030
  • Circulair en maatschappelijk verantwoord inkopen
  • Minder medicijnresten in grondwater, sloten en rivieren
  • Gezonde werk- en leefomgeving voor zorgpersoneel en patiënten

Meer informatie

Zelf aan de slag met duurzaamheid?

Wilt u zich meer verdiepen in duurzame zorg maar weet u niet waar te beginnen? Diverse sites en tools helpen u op weg:

Milieuplatform Zorgsector

De klimaat dokter

Invloed van de natuur op bewoners

De milieubarometer

Expertisecentrum Verduurzaming Zorg

Toolkit Duurzaamheid

Wat doet BVKZ

Wij willen graag bijdragen om onze leden bewust te maken van het belang van verduurzaming. Dit willen we doen door kennis met u te delen, initiatieven onder de aandacht te brengen maar we horen ook graag van u. Laat ons weten wat u doet en welke maatregelen u heeft genomen. Anderen kunnen wellicht uw voorbeeld volgen en geïnspireerd raken! U kunt uw initiatief ook melden bij Green Deal via Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Bron: VWS

 

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.