Corona vaccinatiecampagne en testbeleid zorgmedewerkers

Zorgmedewerkers, Verpleeghuiszorg, Gehandicaptenzorg

Geplaatst op: 12 mei 2022

Vaccinatiecampagne en testbeleid

Ondanks dat corona maatregelen beperkt zijn, maar we nog wel leven met het virus, wordt er achter de schermen door gewerkt aan een tweetal vaccinatiecampagnes.

Zomercampagne (juni/juli 2022)

De beoogde startdatum van deze campagne is 7 juni. De doelgroep van deze vaccinatieronde is vergelijkbaar met die van dit voorjaar: 60-plussers, verpleeghuisbewoners en mensen met een ernstige immuunstoornis. Half mei komt er meer informatie beschikbaar over het uitvoeringsplan. Het doel van deze vaccinatieronde is wederom het verhogen van de bescherming tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname.

Najaarscampagne

Afhankelijk van het scenario waar Nederland zich in het najaar in bevindt, worden de doelgroepen voor vaccinatie vastgesteld. Er wordt rekening gehouden met verschillende scenario’s, waaronder een vaccinatie voor de gehele bevolking. De startdatum en totale doorlooptijd zijn nog niet duidelijk.

 

BVKZ heeft het scenario voor zorgmedewerkers mede vormgegeven en deze ligt als één van de scenario’s klaar.

 

Testbeleid zorgmedewerkers

Het RIVM heeft onlangs het testbeleid aangepast in verband met de recente aanpassingen in het quarantainebeleid. Voor zorgmedewerkers zonder klachten, die huisgenoot of nauw contact zijn van een positief geteste persoon, geldt het volgende:

  1. zorgmedewerkers mogen werken (quarantaine is komen te vervallen);
  2. deze zorgmedewerkers nemen een zelftest af op dag 0 en dag 5 én als zij klachten krijgen. Bij klachten dient een negatieve zelftest altijd bevestigd te worden door middel van een PCR-test;
  3. de zorgmedewerkers dragen in de eerste 10 dagen, na blootstelling met positief geteste persoon, tijdens het werk steeds een chirurgisch mondneusmasker ten minste type II;
  4. zij houden in de eerste 10 dagen, na blootstelling met de positief geteste persoon, zo veel mogelijk 1,5 meter afstand van cliënten en collega’s;
  5. indien de uitslag van de zelftest op dag 0 of dag 5 positief is, blijft de positief geteste zorgmedewerker thuis in isolatie, in elk geval tot en met de 5e dag na de testafname.

Bron: RIVM

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.