Corona vaccinatie update – zorgmedewerkers worden uitgenodigd

Zorgmedewerkers, Zorgaanbieders

Geplaatst op: 4 augustus 2022

Corona vaccinatie update

Op vrijdag 29 juli heeft de minister van VWS een besluit genomen over een nieuwe vaccinatiecampagne COVID-19 die start in het najaar. Dit besluit van de minister, samen met het advies van het OMT-Vaccinatie (OMT-V), is na te lezen in de kamerbrief.

kamerbrief vaccinatie najaar 2022

Ook een herhaalprik voor zorgmedewerkers

Het OMT-V heeft geadviseerd om in het najaar een herhaalprik tegen corona aan te bieden. De aanleiding hiervoor is een mogelijke toename van infecties in het najaar. Hoewel dit niet goed te voorspellen is moet er toch rekening mee worden gehouden. Vaccineren helpt tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname en verkleint de kans dat het virus wordt overdragen aan anderen. Voor ouderen vanaf 60 jaar en medische risicogroepen (griepgroep), mensen die bij SARS-CoV-2-infectie een verhoogd risico lopen op ernstige ziekte en sterfte, is het van belang een herhaalprik te halen. Zij worden ook als eerste uitgenodigd voor de herhaalprik!

Aanvullend krijgen ook zorgmedewerkers die contact hebben met patiënten en cliënten een herhaalprik tegen corona aangeboden.
Nadat deze groepen zijn uitgenodigd en de mogelijkheid hebben gekregen een afspraak te maken, wordt de herhaalprik aangeboden aan iedereen van 12-59 jaar. Het interval van 3 maanden na de laatste coronavaccinatie of coronabesmetting blijft bestaan, evenals de 15 minuten wachttijd na de vaccinatie. De beoogde start van de nieuwe vaccinatieronde is half september 2022.

corona-boostergraad-zorgsector

Vaccin

Het OMT-V adviseert om bij voorkeur de nieuwe mRNA vaccins van Pfizer en Moderna te gebruiken. Deze vaccins, gericht tegen zowel omikron als de Wuhan-virusvariant, bieden een bredere bescherming. Naar verwachting worden de geüpdatete vaccins in september door de EMA goedgekeurd en zijn ze kort daarna beschikbaar. De exacte startdatum van de campagne is daarmee op dit moment nog niet te bepalen. Als de registratie of toelevering van de vaccins vertraging oplevert, zal opnieuw en in overleg met het OMT-V en het ministerie van VWS, gekeken worden naar de gevolgen voor (de timing van) de vaccinatiecampagne. 

 Wat u moet weten?

Op dit moment wordt de route voorbereid. In dit bericht informeren we u alvast over een aantal hoofdpunten:

  • Zorgmedewerkers worden gevaccineerd bij de GGD.
  • Werkgevers in de zorg worden gevraagd hun zorgmedewerkers te selecteren en uit te nodigen voor vaccinatie bij de GGD.
  • Het betreft medewerkers in de zorg en maatschappelijke ondersteuning van 12 jaar en ouder, die contact hebben met patiënten en cliënten. Het gaat om medewerkers, uitzendkrachten, ZZP’ers, stagiaires, leerlingen en vaste vrijwilligers.
  • Om de kwetsbare groepen zoveel mogelijk de kans te geven zich te laten vaccineren, is het voornemen de zorgmedewerkers geleidelijk toe te leiden naar de GGD.
  • Tussen de laatste vaccinatie en de herhaalprik wordt een interval van 3 maanden of langer gehanteerd. De interval van minimaal 3 maanden geldt voor zowel de tijd tussen de laatste vaccinatie en de herhaalprik, als na een doorgemaakte coronabesmetting die ook de afweer boost.
  • Mogelijk zijn er ook nog zorgmedewerkers die in aanmerking komen voor een eerste, tweede -of boostervaccinatie, zij kunnen deze vaccinatie ook zonder uitnodigingsbrief halen.
Op dit moment hoeft u nog geen actie te ondernemen. Binnenkort ontvangt u meer informatie en wordt een werkinstructie beschikbaar gesteld.

 

Meer informatie

Rijksoverheid : aanpak coronavaccinatie

RIVM: COVID-19 vaccinatie

RIVM: richtlijnen vaccinatie

(let op: de RIVM richtlijnen vaccinatie is op 2 augustus aangepast. Paragraaf 8.4 is nieuw en gaat over de vaccinatie van kinderen. Ook de naam Jansen is gewijzigd in JCOVDEN)

Bron: RIVM

Hoe nuttig was dit bericht?

Gemiddelde resultaat / 5. Aantal stemmen:

Nog geen stemmen.

Jammer om te horen dat je het bericht niet nuttig vond.

Vertel ons wat we kunnen verbeteren.